Verlichting

Hoe kies je de juiste verlichting in je huis?

Met de juiste verlichting ziet je interieur er heel uitnodigend uit.

Verlichting zal altijd een belangrijke rol spelen bij het creëren van sfeer in huis. Naast dat het licht in de duisternis brengt, heeft het ook invloed op de stemming van de bewoners van het huis. Opties om verlichting aan te brengen zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, die variëren van traditioneel tot hedendaagse stijlen. Armaturen, vervaardigd van metaal, glas, kristal, bamboe en stof, zijn er in verschillende maten en vormen.

Staande lampen, muur scones, plafondlampen, spotlights en hanglampen, kroonluchters en lichtstrips, kunnen ook worden gebruikt om je huis in te richten. Vandaag de dag zijn mensen een stuk kieskeuriger als het gaat om de juiste keuze verlichtingselementen voor binnenshuis en ook voor de buitengebieden zoals tuinen, veranda’s, tuinpaden, trappenhuizen, balkons of zelfs de voordeur. Het aanbod is overweldigend, wat het kiezen bemoeilijkt over de kleuren, modellen, helderheidsniveaus en energiebesparende opties.

 

Elk woongedeelte vereist verschillende verlichting.

Houdt altijd rekening met het beschikbare natuurlijke licht bij het kiezen van kunstmatige verlichting. Breng evenwicht in het gewenste en functionele, zodat die twee naar elkaar toekomen. Gepaste verlichting in woon- en studeerkamer is nodig om vermoeide ogen te voorkomen, terwijl badkamers en kaptafels een andere taak hebben dus ook een daarop aangepaste verlichting. In de slaapkamer kun je overwegen een dimmer te plaatsen die het helderheidsniveau regelt om een rustgevende sfeer te creëren.

Scandinavische design hanglampen hebben een strak design en zijn uitermate geschikt om een rustige atmosfeer uit te ademen. Speel met meerdere belichtingen opties van deze hanglampen om de visuele charme van de ruimte te vergroten door accent en diepte toe te voegen. Industriele vloerlampen verkrijgbaar in verschillende hoogtes en afmeting zijn ideaal om op diverse plekken licht toe te voegen zonder verplicht te zijn aan een vaste plek.

En als laatste enkele verlichtingstips.

  1. Zorg altijd voor een heldere hoofdverlichting. Gebruik hiervoor LED-lampen met een aangepast wattage voor een comfortabel gevoel.
  2. Overweeg altijd de hoogte voor dat je een plafondlamp ophangt. Hij moet tenslotte minimaal twee meter hoogte worden gemonteerd.
  3. Plaats een lamp op je werkplek altijd in de juiste hoek, zodat er geen schaduw op je werkgebied valt.
  4. Een lamp op een bijzettafel heeft niet alleen charme, maar is ook geschikt als leeslampje.
  5. Zorg dat lampen in de slaapkamer op geschikte afstand staan in verband met bediening.
  6. Bij het kiezen van verlichtingsarmaturen, let dan op het algemene thema en het meubeldesign.
  7. Zorg voor heldere verlichting in de kinderkamers en voor de veiligheid, dus geen vloer- en glazen lampen in de buurt van kinderen.

Met de juiste keuze van verlichting, zal de schoonheid tot uiting komen en benadrukt worden.