Aanleg

Tips voor het aanleggen van een eigen oprijlaan

oprijlaan
Geschreven door admin

Een oprijlaan kan er prachtig uitzien. Maar dan moet ‘ie uiteraard wel goed zijn aangelegd. We geven daarom enkele tips om een mooie oprijlaan aan te leggen.

Wat voor oprijlaan?

Uiteraard is het eerst van belang om te bedenken wat voor oprijlaan u wil. Hebt u een hele lange oprijlaan van tientallen of – zoals bij sommige boeren woningen het geval is – zelfs honderden meters? Dan komt er uiteraard een heel andere manier van aanleggen aan te pas dan bij een kleinere oprijlaan.

Bomen, heggen of struiken?

Een oprijlaan ziet er vaak het mooiste uit met schitterende bomen langs de oprijlaan. Het krijgt daardoor echt het idee van een laan. Hebt u een grote, lange laan en voldoende budget? Zet dan mooie lindebomen langs de oprijlaan. Houd er wel rekening mee dat het zo twintig jaar duurt voor de bomen een beetje groot zijn geworden.

Bestrating

De keuze van bestrating hangt ook samen met de grootte van de laan en het beschikbare budget. Het moge duidelijk zijn dat klinkers erg arbeidsintensief zijn om te leggen. Wanneer u graag klinkers wil hebben, is het dus erg verstandig om duidelijke offertes op te vragen zodat u van de kosten op de hoogte bent. Uiteraard is het mogelijk om zelf de klinkers te leggen, houd er dan rekening mee dat het gigantisch veel werk is om de klinkers te leggen. Vergeet ook het onderhoud niet. Tussen klinkers gaat relatief veel onkruid groeien en bovendien zullen klinkers eerder verzakken dan tegels of stenen met een groter oppervlak. Wanneer het om een forse oprijlaan gaat, kan u veelal nog korting bedingen bij de verkoper.