Duurzaamheid is meer dan een hip woord, duurzaamheid is ook meer dan isolatie en energiebesparing. Als je het goed bekijkt is duurzaamheid een manier van leven en dan beperkt het zich niet alleen tot de woning of het bedrijfspand. De tuin of de buitenruimte in het algemeen is daarin ook een belangrijk onderdeel.
Bij het verbeteren van de duurzaamheid in de buitenruimte kan je denken aan het creëren van een prettig leefklimaat, opvang of infiltratie van regenwater, verhogen van de biodiversiteit en het toepassen van specifieke groenconcepten zoals groene daken.
Planten maken de tuin echt duurzaam
Beplanting is een van de belangrijkste onderdelen in een duurzame buitenruimte. Het slim toepassen van beplanting heeft veel meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou denken.
Bomen in een stedelijke omgeving zorgen voor aangename verkoeling in de zomer. De schaduw van een boom is veel koeler dan de schaduw van een parasol of overkapping. Dit komt doordat bomen met hun blad ook water verdampen, daardoor voelt de koelte veel prettiger aan.
In steden met veel steen en asfalt kan de gemiddelde temperatuur in de zomer wel 6 tot 10 graden hoger zijn dan in het buitengebied. Een evenwichtige groenstructuur kan deze hitte-eilanden voorkomen en vele mensenlevens redden.
In tuinen zou het oppervlak ingericht met beplanting minimaal 50 % tot 60 % moeten zijn. Dit geeft niet alleen verkoeling maar met voldoende groene planten is er meer open grond waar het regenwater in kan weg zakken. Bij tegeltuinen kan het water niet weg en veroorzaakt overvolle riolen en kunnen straten en huizen onderlopen bij een stortbui.
Watervriendelijke bestrating is super duurzaam
De keuze van het soort verharding bepaalt ook de waterdoorlatendheid. Een grindverharding laat veel water door maar kan bij een goede opbouw stevig genoeg zijn voor een grote auto. Een waterdoorlatende bestratingssteen is ook een optie, zo zijn er klinkers met drainage kanaaltjes of kan je kiezen voor een tegelterras met waterdoorlatende voegen.
Op zandgronden is er in de bodem een tekort aan water in de zomer omdat het water wat er valt over de verharding en riolen snel wordt afgevoerd. Infiltreren is dan een prima optie. Het regenwater kan rustig in de bodem wegzakken, wordt tijdelijk vastgehouden en we hebben geen last van overstromingen als er een stortbui los barst.
Bij voldoende ruimte is een wadi toe te passen waar het water de ruimte krijgt om rustig weg te zakken. Onder de verharding van je terras of oprit kan regenwater worden gebufferd met Hydroblob elementen of infiltratiekratten. Deze zijn makkelijk aan te leggen en kunnen vele liters water tijdelijk vasthouden.
Je kunt het regenwater direct vanuit de regenpijp opvangen (het zo genoemde afkoppelen) en in droge periodes gebruiken om de tuin te sproeien. De schuttingelementen van Rainwinner bijvoorbeeld kunnen heel wat liters water opslaan en nemen bijna geen ruimte in beslag.
Groen op dak of gevel is zeker een duurzame oplossing
Wist je dat een dakbegroeïng van slechts 10 cm al 60% van zijn volume aan water kan vasthouden?
De gemeente Rotterdam is actief om zoveel mogelijk daken in de stad met extensief groen te bedekken omdat dit de afvoer van het regenwater vertraagd en zo overstromingen in de stad voorkomt.
Maar een groen dak heeft nog veel meer voordelen. Door de isolerende laag van beplanting is een airco overbodig omdat de hitte niet in het gebouw komt. Bij scholen is dit een veel toegepaste optie.
Een groen dak zorgt er ook voor dat de dakbedekking 4 x zo lang mee gaat dan een kaal dak, dat is een mooie kostenbesparing.
Verder dempt een groen dak het geluid en vangt ook wat stof uit de lucht maar het mooiste is als je erop kan kijken. Vogels, vlinders en bijen zijn er ook blij mee en vinden op het dak soms een ideale plek om een nest te maken. Er zijn speciale groendak-concepten voor vogels en insecten.
Heb je weinig ruimte voor beplanting in de grond (bijvoorbeeld bij een kleine stadstuin) dan is een groene gevel een ideaal alternatief. Het geeft kleur, verkoeling en brengt leven in je tuin zonder dat het veel ruimte kost. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan een groene wand perfect hinderlijke geluiden dempen of dienen als eetbare wand waar je lekker van kunt snoepen.
Planten hebben een heilzame werking
Beplanting brengt leven in je tuin wat een genot is om naar te kijken. De levende tuin biedt ook weer leefruimte voor vogels en vlinders die er eten of een schuilplek vinden. Wist je dat alleen al door te kijken naar groen je stressgevoel verdwijnt en dat het ervoor zorgt dat je sneller geneest bij ziekte?
Planten geven ook de noodzakelijke zuurstof en kunnen stof en schadelijke gassen uit de lucht filteren. Er is zelfs in een onderzoek vastgesteld dat je creatiever bent in een omgeving van planten.
Het beste resultaat met beplanting wordt bereikt als de juiste plant op de juiste plaats geplant wordt.
Neem de tijd om een evenwichtig beplantingsplan te maken om teleurstellingen te voorkomen.
Planten vormen de duurzame oplossing van veel problemen
Naast het verbeteren van de biodiversiteit zijn planten goed voor de beheersing van de temperatuur en onze leefomgeving. Hierbij alle punten in een overzicht:
- Planten trekken leven aan
- Beplanting houdt water vast
- Bomen en planten zorgen voor verkoeling in de zomer
- Planten geven zuurstof af
- Planten verbeteren het leefklimaat van mens en dier
- Planten verkleinen de kans op stress
- Levende planten maken ons creatiever
- Groene daken besparen geld door langere levensduur van het dak
- Groene daken beperken energiegebruik doordat airco’s overbodig worden
- Beplanting brengt mensen bij elkaar
- Beplanting zorgt dat regenwater kan wegzakken in de bodem
- Beplanting kan voor gezonde voeding zorgen in stad of tuin
- Beplanting legt co² vast uit de lucht
- Groene buitenruimtes bevorderen de ontwikkeling bij kinderen
- Een natuurlijke beplanting verhoogt de biodiversiteit
- Groene buitenruimtes activeren mensen om meer te gaan bewegen
Duurzaamheid buiten komt perfect samen in een groene buitenruimte, die vele voordelen heeft naast de oplossingen voor stadstuinen en stedelijk groen.