Elektricien

Een elektricien inschakelen of zelf aan de slag gaan?

Schakelkast
Geschreven door admin

Veel klussers staan voor de keuze of ze zelf elektra aan zullen leggen, of dit over zullen laten aan een ervaren elektricien. We zullen hieronder enkele richtlijnen geven waarmee u wellicht een betere keuze kunt maken.

Wat moet er precies gebeuren?

Het hangt natuurlijk ten eerste af van de klus die uitgevoerd moet worden. Moet er een lamp vervangen worden? Dan kan u dat waarschijnlijk zelf wel doen. Moet de aardlekschakelaar vervangen worden? Dan is het aan te raden om dit door een elektricien te laten doen.

Hoeveel kennis hebt u?

Ten tweede is relevant hoeveel kennis u hebt over elektrische installaties. Sluit u zonder moeite een hotelschakeling aan, dan ligt de drempel om een elektricien in te schakelen uiteraard hoger dan wanneer u met moeite een schakelaar kunt aansluiten. Het is uiteindelijk dus puur een afweging die u zelf moet maken.

Of kies voor zekerheid en veiligheid

Uiteraard kan het nooit kwaad om sowieso voor een elektricien te kiezen. Veelal vallen de kosten nog wel mee en u weet zeker dat alles volgens de laatste normen wordt aangesloten. Een ervaren elektricien handelt veilig, en dat is ook wel zo prettig. Bovendien hebt u de garantie dat alles is aangesloten. Wanneer er fouten optreden omdat dingen niet goed zijn aangesloten, kunt u daar de elektricien voor aansprakelijk stellen. Dat heeft uiteraard ook zo zijn voordelen.

Bovendien heeft een elektricien alle gereedschappen en benodigde materialen waarschijnlijk op voorraad. U voorkomt daarmee dat u zaken gebruikt die eigenlijk niet voor deze klus gebruikt hadden moeten worden.

Uw eigen afweging

Maar, zoals we al zeiden, uiteindelijk blijft het dus een eigen afweging. Houd rekening met uw kennis en kunde, uw ervaring en uw geduld. Twijfelt u dan nog steeds? Kies dan voor zekerheid en laat een ervaren elektricien langs komen om de boel op een veilige en verantwoorde wijze aan te sluiten.