Groen wonen

Tips om thuis gemakkelijk energie te besparen

Geschreven door admin

Wordt je ook chagrijnig van je energierekening, of wil je gewoon iets meer voor het milieu doen? Er zijn heel veel manieren waarop je thuis heel eenvoudig energie kunt besparen.

Het betekent niet dat je met vier paar sokken aan, je dekbed en een slaapzak op de bank weg moet kruipen om maar op stookkosten te besparen. Het is vaak een kwestie van kleine aanpassingen.

Doe om te beginnen de lichten uit in kamers waar niemand is en haal de adapters uit het stopcontact als alles opgeladen is. Het is stroomverbruik waar niemand wat aan heeft.

Kook je elektrisch, zet 5-10 minuten voordat de aardappels gaar zijn de kookplaat uit. De restwarmte zorgt dat de piepers alsnog garen. Dit kan trouwens met alles wat je kookt.

Laat de waterkoker niet voor één kopje thee werken maar kook meteen water voor een thermosfles vol. Zo kom je de avond wel door! En wist je dat een lege koelkast meer stroom verbruikt dan een gevulde koelkast?

Afwassen met de hand is vaak zuiniger dan met de machine. Was niet onder een lopende kraan af maar vul een teiltje met water. Veeg het vuil van de borden in plaats van te spoelen. Toch een afwasmachine? Spaar in ieder geval de vaat op en laat hem draaien als het apparaat vol is. Vaak is een verkort programma of een ECO-stand voldoende.  Dit geldt ook voor de wasmachine.

Elke dag douchen? Ga de uitdaging aan en probeer in vijf minuten te douchen. Het lukt vast! Beperk je haren wassen tot 2-3 keer per week. Heerlijk spoelen is een verademing voor je haar.

Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat laag. Voordat het echt fris wordt, lig je al lekker in bed en droom je van de energierekening die steeds wat lager wordt!

Bron: www.slimmemetermanager.nl