Aanleg

Stappenplan om je huis duurzaam te maken

Om je huis duurzaam te maken moet je een aantal dingen (laten) doen. Om te beginnen moet je isoleren.

Isoleren.

Afhankelijk van het type woning kun je beginnen met spouwmuurisolatie. Tussen de beide muren zit een ruimte, de spouw, en deze kun je eenvoudig laten opvullen.                                        Warmte stijgt, dus heel belangrijk is de dakisolatie. Heb je een zolder, is dit eenvoudig en goedkoop zelf te doen door het aanbrengen van de juiste isolatie, hetzij tempex, hetzij isolatie wol.

Wat ook nog kunt doen is het isoleren van de vloer. Heb je een kruipruimte dan is ook dit eenvoudig zelf te doen, en levert behalve een besparing in de stookkosten ook veel wooncomfort op.

Ook de ramen moeten geïsoleerd worden. Het beste is HR++glas. Dit lijkt op dubbel glas, echter de ruimte tussen de twee glasplaten is hier gevuld met edelgas. Het glas is aan één kant gecoat, voor een optimale isolatie.

Zonnepanelen.

De volgende stap is het bezuinigen van je stroomverbruik. Je kunt eenvoudig je eigen stroom opwekken door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Denk niet dat we er hier in Nederland niet genoeg zon voor hebben, met gemiddeld vijf tot zes panelen per persoon wek je voldoende stroom op. Het plaatsen van de zonnepanelen kun je zelf doen, echter het wordt aanbevolen dit door een vakman te laten doen, ook omdat hier nogal wat elektronische kennis komt kijken.

Een airco voor voor de juiste ruimte

Airco’s worden steeds vaker aangeschaft. Met steeds warmer wordende zomers zijn er ook meer mensen die ervoor kiezen om een airco aan te schaffen. Maak tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die een airco kopen die niet bij de betreffende ruimte past. Dat betekent een te grote airco in een te kleine ruimte of juist een airco met een te laag vermogen in een te grote ruimte. In dat geval zal het extra veel energie kosten om een ruimte te verkoelen. Zoek naar de juiste airco die helemaal aansluit en vraag desnoods ook advies van een expert om er zeker van te zijn dat je de juiste aanschaft. 

Zonneboiler.

Een zonneboiler op je dak levert een aanmerkelijke besparing van je gas- en elektriciteitsverbruik op. Een zonneboiler levert door de zon opgewarmd water, warm genoeg om bijvoorbeeld te douchen en de afwas te doen. Op een zonneboiler wordt nog steeds een subsidie verstrekt.

Verwarming van je huis.

Zo, nu heb je je huis goed geïsoleerd, wek je je eigen stroom op en zorg je voor je eigen warme water. Wat je nu nog te doen staat is eens kritisch kijken naar hoe je je huis verwarmt.

Zoals iedereen weet wordt de gaskraan in Nederland langzaam dichtgedraaid. Misschien is het tijd om eens naar een duurzame warmtebron te kijken: de pelletkachel. De voordelen van een pelletkachel in huis zijn legio. Er zijn verschillende uitvoeringen, van de standalone kachel voor het verwarmen van één ruimte, tot een compleet centraal verwarmingssysteem. En niet onbelangrijk, je stookt op CO2-vrije, dus milieu neutrale brandstof: de pellets.