Er zijn verschillende situaties waarin u een bouwvergunning nodig kunt hebben. Het plaatsen van een dakkapel, een aan- of uitbouw, het slopen van een gebouw, het kappen van een boom en het bouwen van een nieuwe woning zijn hier slechts enkele voorbeelden van. De omgevingsvergunning is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat uw bouwplannen veilig zijn en dat ze het uiterlijk van de straat of het belang van uw buren niet belemmeren. U dient deze in bij de gemeente en zij laten u vervolgens weten of u de bouwvergunning heeft gekregen of niet.
Wie vraagt de bouwvergunning aan?
In veel gevallen bent u niet degene die de bouwvergunning aanvraagt. Vooral wanneer u een nieuwe woning laat bouwen doen de architect en de aannemer voor u. Ook als u een grote verbouwing plant, een aanbouw of de plaatsing van een dakkapel staat u er niet alleen voor. Uw aannemer of bouwbedrijf helpt u met het indienen van de nodige papieren en bouwtekeningen. Zij weten exact wat u wel en niet nodig heeft. Nadat u de bouwvergunning aangevraagd heeft is het aan de gemeente om te bepalen of ze u deze willen verstrekken of niet.
Hulp nodig bij het aanvragen van uw bouwvergunning? Klik hier!
De gemeente kijkt naar verschillende documenten
Om deze beslissing te maken zal de gemeente verschillende documenten raadplegen. U kunt dan denken aan het bestemmingsplan, het Bouwbesluit, de gemeentelijke bouwverordening en de welstandsnota. Als uw bouwplannen aan deze voorschriften voldoen, dan zal er over het algemeen geen probleem zijn met het verkrijgen van uw bouwvergunning. Voldoet u hier niet aan, dan kunt u nog steeds een vergunning aanvragen, maar wordt er een andere procedure gestart. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar het belang dat u heeft door dit afwijkende plan in te dienen en uw buren wordt gevraagd of ze bezwaar hebben. Het is dan mogelijk dat uw bouwvergunning wordt afgewezen.
Spreek met de buren over uw plannen
Het is altijd verstandig om uw buren van tevoren in te lichten over uw plannen. U kunt dan aangeven wat u wilt doen, wanneer dit gaat gebeuren, hoe lang het in beslag gaat nemen en wat u eraan doet om overlast te voorkomen. Als u uw buren uitnodigt voor een kopje koffie en ze dit normaal uitlegt, dan zullen ze hier al veel positiever tegenover staan. De kans dat ze bezwaar aantekenen tegen uw bouwplannen is dan kleiner, maar u houdt de stemming in de straat ook goed. De buren zouden kunnen klagen als u bijvoorbeeld met uw bouwwerk hun uitzicht blokkeert of voor extra schaduw zorgt in de tuin.
Vraag een expert om hulp
Een andere manier waarop uw aanvraag een grotere kans van slagen heeft is door een expert in te schakelen en deze om hulp te vragen. Heeft u al een aannemer of architect aangenomen, dan zijn deze daar de juiste personen voor. Het aanvragen van een bouwvergunning is lastig, door de technische details die nodig zijn. Met een vakkundige expert aan uw zijde en een realistisch bouwplan is er weinig kans dat uw bouwvergunning zal worden afgewezen.
Daarnaast is het ook goed om een kadastrale kaart aan te vragen bij kadastralekaart.nl. Hierdoor heb je een goed inzicht in de landsgrenzen.