In veel ruimtes in je huis, zit de plek waar je de ruimte verwarmt heel dichtbij de plek waar je de ruimte ventileert. In de badkamer bijvoorbeeld, kan het zomaar zo zijn dat je designradiator zich vlak onder het raampje dat je standaard open hebt staan bevindt. Of in de woonkamer, waar vlak naast of boven de radiator een luchtrooster zit. Best zonde, want zo verdwijnt er veel warme lucht uit je huis.
De warme lucht stroomt weg
Als je in de winter je verwarming aan hebt staan, dan worden de radiatoren die je verspreid over je huis hebt zitten lekker warm, zodat zij de kamer kunnen verwarmen. Wist je dat warme lucht opstijgt? Dichtbij de vloer zal het altijd wat minder warm zijn dan vlak onder het plafond. De lucht warmt zich dus op aan de warmte van de radiator, en stijgt vervolgens op.
Dat is niet zo erg, maar het kan er wel voor zorgen dat veel van deze warmte zo je huis weer uit stroomt. Want wat vind je vrij hoog in veel ruimtes in huis? Precies: ventilatieroosters of klapraampjes. Die zijn hartstikke goed, want je huis goed ventileren is belangrijk om de lucht fris en vol met zuurstof te houden, maar een beetje zonde is het wel. Je stookt op deze manier eigenlijk om een deel van de buitenlucht te verwarmen: niet nodig, zonde van de energie en van je portemonnee.
Hoe voorkom je dit?
Kan het ook anders? Kun je ook je huis verwarmen en ventileren, zonder dat je daarmee de opgewarmde lucht zo naar buiten stuurt? Jazeker.
Ten eerste zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om als je de ramen openzet, de verwarming uit te laten. Dat levert alleen op de lange termijn niet zoveel op: tijdens het luchten daalt de temperatuur in je kamer, en zodra je de verwarming weer aanzet zal deze extra hard gaan werken om deze weer omhoog te krijgen.
Een slimmere manier is kiezen voor een ventilatiesysteem met warmterugwinning. Door het ventilatiesysteem heen wordt de lucht ververst, doordat de ‘gebruikte’ lucht van binnen naar buiten wordt getransporteerd, terwijl er tegelijk verse lucht van buiten naar binnen kan komen. Het prettige aan dit systeem is echter dat dit proces verloopt zonder de warmte van binnen te verliezen. Op deze manier kun je dus gewoon ventileren, terwijl je de warme lucht ook binnen kunt houden. Zeker op de lange termijn een stuk duurzamer en goedkoper, en daarmee een handige oplossingen voor heel wat huishoudens.