Tuin

Soorten hekwerken

Schutting
Geschreven door admin

Met een hekwerk kun je de toegang tot je tuin of terrein beperken, om zo de beveiliging en privacy te vergroten. Je kunt echter kiezen uit een verschillende soorten hekwerken, ieder met zijn eigen specifieke kenmerken. In dit artikel hebben we een aantal van de veelvoorkomende soorten hekwerken voor je op een rijtje gezet, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je eigen situatie.

Sierhekwerk

Sierhekwerken zijn niet alleen functioneel voor het afzetten van je tuin of terrein, maar zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden hebben ze daarnaast ook een mooie en fraaie uitstraling. Een sierhekwerk is een goede keuze voor bij oude gebouwen, statige villas en landgoederen. Sierhekwerken zijn beschikbaar in standaard uitvoeringen, maar het is ook mogelijk om een sierhekwerk helemaal naar je eigen wensen te laten ontwerpen.

Spijlenhekwerk

Spijlenhekwerken bestaat uit verticale metalen spijlen en zijn bijzonder sterk, en daarom is een spijlenhekwerk een goede keuze voor het beveiligen van tuinen en terreinen. Daarnaast is het ook mogelijk om voor extra opties zoals een puntenkam of prikkeldraad te kiezen, wat de beveiliging nog meer ten goede komt.

Over het algemeen kun je spijlenhekwerken onderscheiden in twee verschillende varianten, namelijk modern en klassiek. Moderne spijlenhekwerken zie je vaak terug bij bedrijfsterreinen, terwijl je de klassieke variant vaker terugziet bij tuinen en landgoederen.

Staafmat hekwerk

Bij een staafmat hekwerk worden matten die bestaan uit aan elkaar gelaste dunne horizontale en verticale spijlen vastgezet aan palen. Je kunt normaal gesproken kiezen uit twee soorten staafmathekwerken, namelijk een enkel- en dubbelstaafmat hekwerk. Bij een dubbelstaafmat hekwerk is de ruimte tussen de spijlen iets kleiner, waardoor deze variant dus iets sterker is. Je ziet dit soort hekwerken vaak terug als afscheiding bij openbare terreinen, zoals bijvoorbeeld schoolpleinen en speelplaatsen.

Gaashekwerk

Gaashekwerken zijn de eenvoudigste soort hekwerken waar je voor kunt kiezen, en hierdoor dus een betaalbare keuze. Door het open karakter van een gaashekwerk wordt je uitzicht niet ontnomen, maar als je toch liever wat meer privacy hebt kun je er altijd nog voor kiezen om het gaashekwerk dicht te laten groeien met planten zoals klimop. Gaashekwerken zie je ook vaak terug als omheining rondom weilanden.