Uncategorized

Werken met kunststof; welke soorten kunststoffen zijn er eigenlijk allemaal?

Geschreven door admin

In de voedingsmiddelenindustrie, de machine- en werktuigbouw, de elektro branche en de chemische apparatenbouw wordt er veel met kunststoffen gewerkt. Van PETP tot PA. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van kunststof en vertellen wij je graag waar al die afkortingen toch voor staan.

Typen kunststof

Er zijn verschillende kunststof soorten, die onder te verdelen zijn in:

  • Technische soorten;
  • High performance soorten;
  • Composiet soorten;
  • Schuimmateriaal soorten;
  • Diverse kunststof soorten.

De technische soorten worden ook wel engineering kunststoffen genoemd. Engineering kunststoffen worden vaak gebruikt voor apparatenbouw, technische toepassingen en andere precisie componenten.

PETP = Polyethyleentereftalaat

Een van de meest bekende, veilige typen kunststof is PETP, voluit polyethyleentereftalaat. Dit type kunststof is slijtvast, vormvast en maatvast. PETP wordt vooral gebruikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Je kunt hierbij denken aan plastic drinkflessen en saladebakken. Vaak wordt PETP als vervanger voor POM gezien.

POM = Polyoxymethyleenacetaalpolymeer

Dit type kunststof is sterk, hard en vormvast. POM, voluit polyoxymethyleenacetaalpolymeer, heeft een lage wrijvingsweerstand, is te steriliseren en heeft een goede veerkracht. Daarnaast kan POM zware stoten en trillingen absorberen. Deze kunststofsoort is dan ook uitermate geschikt om mechanisch te bewerken. Tevens heeft het een goede chemische bestendigheid. Hierdoor heeft POM veel gelijkenissen met high performance kunststof soorten. Net als PET wordt POM veelal gebruikt voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook voor de machinebouw wordt POM gebruikt. De eigenschappen van dit type kunststof komen hier namelijk het beste tot zijn recht.

PVC = Polyvinylchloride

Een van de andere meeste bekende, veilige kunststof soorten is PVC, ook wel polyvinylchloride. PVC is slijt- en vormvast. Dit type kunststof heeft een glad, strak oppervlak en heeft – net als POM – fantastische chemisch bestendige eigenschappen. PVC leent zich prima om te verlijmen, te lassen en nauwkeurig te bewerken. Kunststof frezen is een soort van bewerking. Het vrezen van kunststof, ook wel CNC frezen van kunststof genoemd, is een verspanende bewerking, waarbij materiaal wordt verwijderd om de juiste afwerking van het gewenste product te bewerkstelligen. PVC wordt in grote hoeveelheden gebruikt door de machinebouw, de elektro branche en de chemische apparatenbouw. Dit type kunststof is vooral bekend van de waterbuizen en de buizen voor elektrische bedrading.

PA = Polyamide

Polyamide is voor de meesten waarschijnlijk beter bekend als nylon. “Een zeer slijtvaste kunststof” is een goede manier om nylon te omschrijven. Verder is dit materiaal: slagvast, hard en stijf, met redelijke goede bewerkingsmogelijkheden. Met z’n goede mechanische eigenschapen wordt PA voornamelijk gebruikt in de werktuigbouw. Door bijvoorbeeld smeerstof of glas toe te voegen aan polyamide, is het mogelijk een aantal van z’n eigenschappen te verbeteren. Een van de nadelen van PA is z’n vochtgevoeligheid.

Behalve PETP, POM, PVC en PA zijn er ook nog andere kunststof soorten, zoals polycarbonaat (PC), hoog moleculair polyethyleen (HMPE), polymethylmethacrylaat (PMMA) en polyethyleentereftalaatglycol (PETG). Een flinke verzameling van diverse P’s bij elkaar dus.