Elektricien

Schakelaars uitkiezen: hier moet je bij stilstaan

Geschreven door Victor

Je moet schakelaars uitkiezen. Dat is niet zo moeilijk, zou je denken, maar als je gaat kijken naar het assortiment is deze groter dan je denkt. Er worden een groot aantal soorten schakelmateriaal aangeboden en dat in verschillende kleuren, soorten en prijsklassen. Het is de bedoeling dat jij met de juiste schakelaar thuiskomt, want het uiterlijk van je woning wordt erdoor beïnvloed maar ook de bediening van je lichtpunten. Moet jij gaan nadenken over schakelaars, dan sta je hier het beste wel even goed bij stil. De onderstaande informatie helpt je bij het maken van je beslissing.

 

Opbouw- of inbouw schakelaars

Allereerst moet je kiezen tussen een opbouw- of een inbouw schakelaar. De naam geeft al een beetje weg wat het verschil is. Een opbouwschakelaar wordt op de muur aangebracht en de bekabeling ook. Er hoeven dus geen gaten in de muren te worden geboord en het aanleggen is snel en gemakkelijk. Een nadeel is dat het geheel wat minder netjes is verwerkt. Wil je wel een nette afwerking, dan is een inbouwschakelaar het beste. Je maakt dan een gat in de muur voor de schakelaar en een sleuf voor de kabels. Je moet het dan nog wel afwerken en opnieuw schilderen voor het perfecte resultaat.

 

Het doel van de schakelaar

Vervolgens bepaal je welke soort schakelaar je nodig hebt en dat zal beïnvloed worden door het doel dat de schakelaar heeft. Er zijn schakelaars voor buiten en voor binnen, je kunt kiezen uit knopjes of uit dimmers, je kunt meerdere schakelaars of slechts één schakelaar nemen; er is vrij veel keuze. Daarnaast is het ook belangrijk dat de stijl van de schakelaar aansluit met de stijl van het schakelmateriaal in de rest van de woning. Je hebt dus de juiste kleur nodig en ook de juiste uitvoering. Het is mooi om dit hetzelfde te houden voor continuïteit in je interieur.

 

Extra opties

Vervolgens kun je extra opties laten toevoegen aan je schakelaar. Een schakelaar buiten, bijvoorbeeld, moet wel tegen vocht kunnen. Een andere handige optie is dat je een paar schakelaars uitkiest met een timer. Deze gaan dan automatisch aan om een bepaalde tijd waardoor je inbrekers het idee geeft dat je thuis bent. Er zijn designer schakelaars, je kunt een schakelaar met verlichting kiezen zodat je deze gemakkelijk kunt vinden in het donker, enzovoorts. Deze keuze is ook belangrijk, want de gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit hangen hier uiteindelijk van af.

 

Een set met schakelmateriaal

Ben je met een groot nieuwbouwproject bezig of een renovatie en moet je meerdere schakelaars en stopcontacten aanbrengen? Koop dan een set met schakelmateriaal, zodat deze allemaal hetzelfde zijn. Dit komt de continuïteit in je woning ten goede en het staat gewoon ook mooier. De meeste fabrikanten bieden sets aan die perfect bij elkaar aansluiten. Het plaatsen van schakelmateriaal is vaak één van de laatste taken bij een bouwproject. Het is de kers op de taart, dus kies verstandig. Met mooi materiaal zal je ruimte tot leven komen.