Verbouwen

Piepschuim snijden met computergestuurde machines

Geschreven door Victor

Polystyreen, bij de meeste mensen beter bekend als piepschuim, is een eenvoudig te bewerken materiaal dat veelvuldig wordt gebruikt. Piepschuim is bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken als verpakkingsmateriaal voor gevoelige apparatuur maar leent zich ook prima voor isolatie doeleinden. Een groot voordeel van polystyreen is dat het eenvoudig te bewerken is. Als je echter niet beschikt over de juiste apparatuur, kan het een groot struikelblok vormen om strakke lijnen te realiseren. Daarom is het raadzaam om piepschuim snijden met computergestuurde machines. In dit blog lees je alles over deze stanstechniek.

 

Waarom ervoor kiezen om piepschuim te snijden met computergestuurde machines

Er zijn diverse mogelijkheden om piepschuim te snijden. Een van de opties is het snijden van het materiaal met een stanleymes of een isolatiemes. Hoewel dit uitstekende opties zijn om nauwkeurige snijlijnen te maken, zijn er wel een aantal aantal nadelen aan verbonden. De lengte van deze messen zijn snel te kort als er dikkere stukken piepschuim gesneden moeten worden. Bij een meer uitgeschoven mes, zal de spanning op het einde van het mes afnemen waardoor het lastiger wordt om rechte snijlijnen te creëren. Daarnaast is het handmatig snijden van piepschuim geen efficiënte keuze als er grote hoeveelheden piepschuim gesneden moet worden. In dat geval is het een betere keuze om piepschuim te snijden met computergestuurde machines.

 

Voordelen piepschuim snijden met geavanceerde stansmachines

De keuze om piepschuim te snijden met geavanceerde stansmachines biedt veel praktische voordelen. Deze industriële machines kunnen polystyreen tot op de millimeter nauwkeurig snijden. Dit kan op de meest efficiënte manier zodat er zo min mogelijk sprake is van snijverlies. Het piepschuim snijden met computergestuurde machines kan in een hoog tempo plaatsvinden. Daarnaast kunnen hier honderden of zelfs duizenden stukken op maat gesneden worden, waarbij ieder stuk exact hetzelfde is. Het is dus zeker aan te raden om bij de behoefte aan (grote hoeveelheden) piepschuim in een specifiek formaat gebruik te maken van de diensten van een gespecialiseerd bedrijf die beschikt over geavanceerde stansmachines. 

 

Wat is stansen?

Stansen is een snijtechniek dat voornamelijk in de plaatbewerking wordt toegepast. Deze techniek is uitstekend geschikt voor het op maat maken van papier, kunststof producten en piepschuim. Met behulp van een stansmachine is het mogelijk om op de meest efficiënte manier vormen uit een plaat gehaald worden. Hiervoor worden stempels in de stansmachine geplaatst. Deze stempels kunnen op maat worden vervaardigd door middel van verspanende technieken (zoals draaien en frezen) in combinatie met verbindingstechnieken zoals lassen en het maken van schroefdraadverbindingen. Bij het stansen wordt er gebruik gemaakt van een bovenstempel en een onderstempel. Deze stempels moeten goed op elkaar aansluiten voor een optimaal resultaat bij het toepassen van stanstechniek.