Verbouwen

Muren openbreken de voor- en nadelen

Geschreven door admin

Soms staan muren niet op de plek waar je ze wil hebben. Het is in die gevallen mogelijk om de muren open te breken. Maar welke voor- en nadelen hangen daar eigenlijk aan vast?

Let op draagmuren!

Allereerst is het zeer belangrijk om na te gaan of iets een draagmuur is of niet. Een draagmuur heeft – zoals de naam al aangeeft – een dragende functie. Wanneer deze muur verwijderd wordt, is er een reëel gevaar van instorting! De muur houdt de woning stevig en uiteraard kunnen niet zomaar alle muren verwijderd worden. Vaak kunt u zien of iets een draagmuur is of niet, door na te gaan van welk materiaal een muur is gemaakt. Draagmuren zijn doorgaans van steen terwijl de overige muren van een houten frame met gipsplaten zijn.

Wanneer een muur een draagmuur is, kan deze alsnog wel verwijderd worden, mits er andere maatregelen getroffen worden. Ons advies is om hier niet zelf aan te beginnen; een fout kan ervoor zorgen dat de woning instort. Neem contact op met een aannemer voor meer informatie over het verwijderen van draagmuren.

Meer ruimte

Het openbreken van muren leidt ertoe dat er meer ruimte beschikbaar is. Hierdoor hebt u een grotere ruimte om opnieuw in te richten. U kunt er uiteraard voor kiezen om op een andere plaats een muur terug te plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Minder vertrekken

Een nadeel van het openbreken van muren is dat er minder vertrekken beschikbaar zijn. Het kan prettig zijn wanneer er in de woning veel vertrekken zijn om hier bijvoorbeeld een waskamer, een babykamer, een hobbykamer of een sportkamer van te maken. Wanneer u veel muren verwijdert en uiteindelijk met minder ruimten achter blijft, overlappen deze ruimten elkaar en hebt u geen aparte ruimte meer voor de genoemde bezigheden.