Verbouwen

Muren injecteren tegen vocht

Geschreven door admin

Heeft u last van optrekkend vocht in de muren? En wilt u de symptomen hiervan wegnemen? Dat kan op verschillende manieren. Opstijgend vocht komt vaak voor bij oudere huizen en door verkeerd gebouwde constructie. De oorzaken hiervan kan verschillend zijn. In oudere huizen werden vaak oud metselwerk gebruikt. Deze huizen zijn niet voorzien van waterkering en absorberen veel vocht waardoor grondwater de muren intrekt. Muren die niet voorzien zijn van vocht absorberende materialen kunnen tot wel 300 liter water per kubieke meter metselwerk opnemen. Op een lange termijn worden de muren zacht en kunnen in het ergst geval inzakken. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom raadzaam om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. De meest gebruikte oplossing voor opstijgend vocht is het injecteren van muren tegen vocht. Dit kan je door een expert laten doen of zelf.

Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht

Wanneer je jouw muren door een vochtexpert laat doen, dan mag je rekenen op gemiddeld 60 euro per lopende meter. Vind je dit te prijzig en ben je een echte doe-het-zelver persoon? Dan kan je de muren natuurlijk zelf behandelen. Om te beginnen moet je eerst de juiste materialen kopen. Materialen die je zeker niet kan missen zijn; boormachine (14mm tot 20mm), vochtwerend product, injectiebuisjes, trechters of professioneel gereedschap, stofzuiger, mortel, metaal detector en beschermfolie. Het injecteren van de muren bestaat uit 3 grote stappen:

Stap 1: De buitenmuur boren: Leg de beschermfolie tegen de buitenmuur zodat de grond goed tegen het morsen van vochtwerend middel wordt beschermd. Teken op de muren waar je de gaten binnenkort zal gaan boren. De gaten moeten minimaal 14mm breed zijn en maximaal 20mm. Meestal staan de instructies hiervoor op de verpakking van het vochtwerend middel. De gaten moeten op een hoogte van ongeveer een halve meter zijn. Maak de gaten in een hoek van 10 tot 30 graden. Dit zorgt ervoor dat het middel in de muur naar beneden kan siepelen. Er moeten 12 tot 15 cm afstand liggen tussen de verschillende gaten. De hoeveelheid lagen hangt af van de hoeveelheid vocht in de muren.

Stap 2: Het vochtwerend middel in de muur injecteren: Voordat je te gaten kunt boren, moet je eerst ervoor zorgen dat al het stof uit de boorgaten gezogen moet worden. Plaats de injectiebuisjes daarna in de boorgaten. Indien er nog ruimte tussen de injectiebuisje is, vul deze dan op met mortel. Je kan nu het middel in de muren spuiten. Maak gebruik van een trechter om het middel in de injectiebuisjes te stoppen. Nadat alle gaten zijn opgevuld en opgedroogd, kunnen de gaten weer terug gevuld worden met mortel. De vochtwerend middel zal uitharden en de muren tegen verdere vochtproblemen beschermen.

Stap 3: Spouwmuur (alternatief): Indien je een spouwmuur hebt, dan moet je nog een ander stap uitvoeren. Je moet hiervoor de binnenmuur op dezelfde manier als de buitenmuur behandelen. Je moet wel rekening houden dat de binnen muur dikker is dan de buiten muur. Je zou dus dieper moeten boren. De droogtijd van de binnenmuur is ongeveer 6 maanden. Pas na die 6 maanden kan je de muur (opnieuw) schilderen of behangen.

Zelfbehandeling is op eigen risico. Als je de muur niet op de juiste manier behandelt, dan kan dit voor extra problemen zorgen. Indien twijfel raadpleeg een professional om jouw vochtproblemen op te lossen.