Het juiste hout voor je aanbouw
Hout is een mooi materiaal, en zeker wanneer je zelf handig bent kan je met hout prachtige en sterke constructies maken. Het is dan ook niet gek dat veel mensen bij de materiaalkeuze van een uitbouw kiezen voor hout.
Dit is niet alleen het geval bij houten woningen maar mensen bouwen ook houten uitbouwen tegen stenen woningen aan. Hout heeft namelijk een aantal voordelen boven steen bij een uitbouw. Hieronder zal je daar meer over lezen.
Welk hout wordt er gebruikt?
Voor Houtskeletbouw wordt er in Nederland eigenlijk altijd gekozen voor SLS (scandavian lumber standard) hout gekozen. En om precies te zijn is dit geïmpregneerd of verduurzaamd zodat er minimaal onderhoud gepleegd hoeft te worden.
Het SLS hout komt in verschillende duurzaamheidsklasse, voor een aanbouw adviseren wij om een duurzaamheidsklasse 5 te gebruiken. De aanbouw moet immers nog jaren blijven staan, en hoe hoger de duurzaamheidsklasse is hoe langer het hout goed blijft. Met een duurzaamheidsklasse 5 bij geïmpregneerd SLS hout kunt u ervan uitgaan dat de constructie u overleeft.
De voordelen van een houtskeletbouw aanbouw
Het grootste voordeel van hout boven steen in een uitbouw is voor veel mensen de prijs. Hout is aanzienlijk goedkoper dan steen. Dit maakt het maken van H.S.B. (hout skelet bouw) erg interessant.
Ook is H.S.B. lichter en vraagt daarom minder dan de fundering, dit is ook iets wat u terug zult zien in het uiteindelijk kostenplaatje, de fundering voor een houten uitbouw is goedkoper dan een fundering voor een stenen uitbouw.
Daarnaast is er nog de kwestie van smaak, wij zelf vinden dat hout veel uitstraling heeft dan steen. Maar over smaak valt uiteraard niet te twisten.
Duurzaamheid van een houten uitbouw
Hout is in de regel meer onderhevig aan verval dan steen. Dit is op zich een nadeel maar met de tegenwoordig technieken waarbij het hout in het skelet goed afgedicht is, is er op zich niet veel onderhoud nodig. Alleen het hout dat zich aan de buitenzijde van de bouw bevindt zal wat meer onderhoud vergen, maar dit is in de meeste gevallen maar eens in de 5 jaar.