Vloeren

Dit moet je weten over infrarood verwarming

Geschreven door admin

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten om je huis te verwarmen. Waar er tot enkele eeuwen geleden alleen gebruik werd gemaakt van vuur als verwarming zijn er nu veel mogelijkheden van verwarming mogelijk. De techniek heeft in de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt. Ken je bijvoorbeeld infrarood verwarming al? Deze methode van verwarming maakt gebruik met dezelfde werking als die van de zon. Wij spraken met een specialist in infrarood verwarming over dit onderwerp.

Om meer te leren over de werking van infrarood verwarming moeten we kijken naar de zon. De zon is essentieel voor het leven op aarde. Geen enkel organisme zou overleven zonder zon. De zon zorgt er onder andere voor dat we het lekker warm hebben op aarde. Deze warmte ontstaat door een speciaal spectrum dat ze zon uitstraalt. Dit heet met een mooi woord het infrarood stralingspectrum. De golven die de zon uitstraalt zijn elektromagnetisch die zich in een golflengte bevinden tussen de 750 en 10.000 Nm. De eigenschap van deze golven is dat ze hun energie afgeven aan alles waar ze tegen aan komen. Of beter gezegd: tegenaan botsen. Door de botsing onstaat er een bepaalde frictie waardoor het object opwarmt. Bij deze botsing neemt het object niet alle energie op die in de golf zit. De overgebleven energie wordt weerkaatst op een ander object. Zodoende wordt elk object in de ruimte verwarmd. Bij traditionele verwarming wordt de lucht in een ruimte verwarmd. Bij infrarood verwarming worden de objecten in de ruimte verwarmd. Dit is een essentieel verschil.

Voordelen infraroodverwarming

Infrarood verwarming heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van een gasverwarming of een cv ketel. We lichten in dit artikel drie voordelen uit van infrarood verwarming

  • Goedkoop in aanschafwaarde

Bij een aanbouw of uitbouw is het installeren van een infraroodverwarming een stuk voordeliger dan een cv ketel of warmtepomp.

  • Energie
  • De afgelopen jaren is er een trend te zien op het gebied van energiebesparing. Net als bij andere manieren van verwarmen zijn er veel factoren die het energieverbuik in huis bepalen. Zoals bijvoorbeeld hoe goed het huis is geïsoleerd. Infrarood verwarming is zuiniger dan ander manieren van verwarmen. Een infrarood verwarming kan een besparing opleveren tot 30% ten opzichte van een traditionele gasverwarming.
  • Minder stof circulatie
  • Warme lucht zorgt voor stofcirculatie in huis. Doordat een infrarood warming alleen objecten in een kamer verwarmd en niet de lucht is er minder circulatie. Voor mensen met astma of andere aandoeningen is een infrarood verwarming, naast alle andere voordelen, een hele goede keuze.