Groen wonen

Groen als basis van je dak

Geschreven door admin

Overal ter wereld wordt het oppervlakte van groen minder. In de regenwouden worden bomen gekapt om er meubels van te maken en in bij ons voor de bouw van een nieuwe woonwijk. Gelukkig is er een manier om ervoor te zorgen dat het verwijderen van groen beperkt blijft. Heb je een heerlijke tuin, dan is het makkelijk om hier groen aan toe te voegen, maar wat als je midden in het centrum woont en maar 6 m² hebt? Heel simpel! Op het dak.

Wat is een groendak?

Een groendak is een natuurlijke en duurzame manier van dakbedekking die je bovenop je bestaande dakbedekking legt. Het groendak kan voorzien worden van mos en gras, maar ook van bloemen en kleine planten om er iets moois van te maken. Er zijn 2 soorten groendaken, namelijk vegetatiedak en een daktuin.

Vegetatiedak

Een vegetatiedak kom het meeste voor, omdat voor dit type dakbedekking geen verbouwing van de dakconstructie nodig is. Deze begroeiing is onderhoudsarm, want vegetatie kan prima leven van regenwater. Let wel op in de zomer, want dan kan het 2 weken droog zijn. Heb je een lager gelegen deel met een plat dak? Dan ziet het er ook nog eens leuk uit vanuit je raam.

Daktuin

De naam daktuin, zegt waarschijnlijk al genoeg; een tuin, maar dan op het dak. Woon je midden in een stad en heb je geen of een kleine tuin, dan ligt de oplossing misschien boven je. Een daktuin vergt iets meer onderhoud dan een vegetatiedak. Dit heeft niet alleen te maken met de begroeiing, maar ook met het gewicht dat het dak moet dragen. Een dak is hier niet voor gemaakt en als je er zomaar op gaat lopen is de kans op lekkage groot. Voordat je begint met de tuinaanleg op het dak, dient het dak dus verstevigd te worden. Wanneer je groene daktuin klaar is, geniet je niet alleen van het groen, maar maak je ook optimaal gebruik van de zonuren. Het geeft trouwens ook een leuk uitzicht, want omdat de tuin nu op het dak zit, ben je waarschijnlijk één van de hoogste punten in de omgeving.

Voordelen groendak

Tot slot, een groendak is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook veel praktische voordelen:

  • verhoogt de waarde van je woning;
  • verlengt de levensduur van je dak met ongeveer 20 jaar;
  • goede (geluids)isolatie;
  • werkt kostenbesparend door verlaging van onderhoudskosten en energiekosten;
  • haalt schadelijke stoffen uit de buitenlucht;
  • zorgt voor een natuurlijke airconditioning;