Uncategorized

Meer ruimte in huis? Zo doe je dat

Ga je verbouwen of ga je verhuizen? Het is een lastige keuze. Misschien is de woning waar je nu in woont te klein geworden voor de huidige gezinssamenstelling, maar is de locatie van de woning nog steeds naar wens, waardoor je eigenlijk niet wil verhuizen en uitkomt bij verbouwen. Het verbouwen van een woning kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo is een interne verbouwing een optie, kun je er voor kiezen om op de begane grond een stuk bij de woning aan te bouwen of kan de bovenverdieping worden uitgebouwd met behulp van een dakkapel. Wij hebben de voor- en nadelen van elke optie voor je op een rijtje gezet.

Een interne verbouwing

Een interne verbouwing houdt in dat aan het uiterlijk van de woning niets verandert, maar dat de binnenkant van de woning aangepast wordt. Dit kan betekenen dat bepaalde, niet dragende muren verplaatst worden, zodat een belangrijke ruimte groter wordt en een minder belangrijk ruimte iets kleiner wordt. Een interne verbouwing kan ook betekenen dat er in een kamer een extra muur wordt geplaatst, zodat er een extra ruimte ontstaat. Het grootste voordeel van een interne verbouwing is het feit dat het uiterlijk van de woning niet verandert. Het nadeel is echter wel dat een interne verbouwing aanzienlijk minder mogelijkheden biedt dat een aanbouw. In verband met dragende muren en beperkte ruimte is niet alles mogelijk.

Aanbouw

Door te kiezen voor een aanbouw wordt het vloeroppervlak van jouw woning vergroot, waardoor je niet alleen optisch maar ook letterlijk meer ruimte hebt. Een aanbouw kan zowel op de begane grond als op de 1e verdieping worden uitgevoerd. Zo kun je ervoor kiezen om de woonkamer uit te bouwen, of de keuken ruimer te maken. Echter, ook het platte dak van de garage biedt volop mogelijkheden. Door daar bovenop een verdieping te bouwen creëer je eenvoudig een extra slaapkamer, werkkamer of hobbyruimte. Het voordeel van een aanbouw is dat het je letterlijk meer ruimte oplevert, alhoewel het uiterlijk van jouw woning er wel door verandert.

Een dakkapel laten plaatsen

Een bijzondere vorm van een aanbouw is een dakkapel. Door een dakkapel te laten plaatsen wordt een krappe zolderkamer opeens een ruime, volwaardige slaapkamer, zonder dat de woning meer vloeroppervlak krijgt. Een dakkapel zorgt ervoor dat er meer ruimte, meer lichtinval en betere ventilatie op zolder is. Een dakkapel plaatsen is bovendien een vorm van een verbouwing die extreem snel uitgevoerd kan worden. Een dakkapel in 1 dag laten plaatsen is tegenwoordig geen uitzondering meer, maar heel normaal. Dankzij een dakkapel stijgt jouw woning in waarde, creëer je in een handomdraai meer ruimte in jouw woning en is verhuizen niet langer noodzakelijk.