Uncategorized

Alles wat je moet weten over rolluikonderhoud en -reparaties

Heb je pas rolluiken op jouw woning laten plaatsen en ben je op zoek naar meer informatie over het onderhoud van rolluiken? Het onderhouden van rolluiken is vrij eenvoudig en kan door iedereen uitgevoerd worden. Door het onderhoud van de rolluiken trouw uit te voeren, heb je jarenlang plezier van de rolluiken. Wij hebben op een rijtje gezet hoe je het onderhoud het beste uit kunt voeren.

Rolluiken onderhouden

Rolluiken behoeven weinig onderhoud, omdat ze niet snel kapot gaan. Zo nu en dan een goede schoonmaakbeurt is echter wel noodzakelijk. Het is aan te raden om de rolluiken minimaal 2 maal per jaar schoon te maken. Vaker mag natuurlijk altijd, minder vaak is echt af te raden. Door rolluiken regelmatig schoon te maken wordt het vastlopen door vervuiling van het binnenwerk voorkomen en de levensduur van de rolluiken verlengd. Regelmatig schoonmaken zorgt er tevens voor dat groene aanslag geen kans krijgt, waardoor jouw woning een frisse uitstraling blijft houden. Maak bij het schoonmaken van de rolluiken geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, een gewone allesreiniger is voldoende. Kies voor een zachte spons en droog de rolluiken na het schoonmaken altijd af met een zachte doek.

Het schoonmaken van de buitenkant van de rolluiken is een fluitje van een cent. Het schoonmaken van de binnenkant is helaas wat lastiger. Door de kappen van de rolluiken te verwijderen kun je de binnenkant echter heel goed schoonmaken. Houdt het volgende stappenplan aan om het schoonmaken zo efficiënt mogelijk uit te voeren:

  • Rol de rolluiken helemaal uit en maak de buitenkanten schoon
  • Verwijder de kap, zodat je de binnenkant schoon kan maken
  • Rol de rolluiken stukje bij beetje op en maak via de bovenkant de binnenkant schoon
  • Plaats de kap weer over de opgerolde rolluiken heen

Rolluikonderhoud bewegende delen

Naast de rolluiken zelf moeten ook de bewegende delen goed onderhouden worden. Door de bewegende delen regelmatig in te smeren met een niet-vet smeermiddel, zoals teflonspray, zorg je ervoor dat de rolluiken soepel en geruisloos blijven bewegen. Maak voor het insmeren de rubbers en geleiders altijd goed schoon met een sopje en een zacht doekje, zodat er geen vuil achterblijft. Vermijd vette smeermiddelen, omdat deze vuil aantrekken en je rolluiken daardoor juist kapot gaan.

Rolluiken repareren

Alhoewel rolluiken betrouwbaar zijn, jaren meegaan en tegen een stootje kunnen, kan het na verloop van tijd voorkomen dat ze kapot gaan. De motor kan versleten zijn, het rolluikband kan knappen, de bandopwinder kan dienst weigeren, kabels kunnen breken. Wat er ook kapot is, het is eigenlijk altijd in een handomdraai te repareren. De rolluikonderdelen die kapot zijn bestel je eenvoudig via een gespecialiseerde rolluik webshop. Het assortiment van een gespecialiseerde webshop bevat meerdere merken en zeer specifieke onderdelen, waardoor je daar altijd vindt wat je zoekt. Tevens kun je bij hen terecht voor advies. Dankzij hun jarenlange ervaring en brede expertise op het gebied van rolluiken kunnen ze je altijd verder helpen. Door jouw rolluikonderdelen te bestellen op een gespecialiseerde rolluikwebshop kun jij jouw rolluiken zo snel mogelijk repareren met de juiste onderdelen.