Uitbreidingen

Meer ruimte creëren door een dakkapel

Wanneer je huis te klein wordt, of je behoefte hebt aan meer kamers, kun je natuurlijk gaan verhuizen. Een goedkopere oplossing is om op zolder een extra kamer te maken. Dat is vrij eenvoudig en snel te realiseren. Bovendien is het zeker geen dure oplossing als je nagaat hoeveel ruimte erdoor gecreëerd wordt. Laat je van tevoren wel goed inlichten want er zijn heel veel soorten dakkapellen, alle met hun eigen voor- en nadelen.

Soorten dakkapellen

De meeste bekende dakkapel is die met het platte dak. Misschien denk je zelfs dat dit de enige soort dakkapel is, omdat je hem zo vaak ziet, maar dat is niet zo. Zo kun je ook een dakkapel laten plaatsen waarbij het dak schuin naar boven afloopt. Deze dakkapellen geven de woning een mooi aanzicht en zijn vooral geschikt als je een wat grotere woning hebt. Het schuine dak betekent wel dat je wat ruimte in moet leveren. Heb je een klassieke woning dan is een dakkapel met een puntdak misschien een goede oplossing. Wil je echt veel ruimte extra hebben, dan is een nokophoging of een dakopbouw een goede keuze. Hierbij wordt een gedeelte van het dak, dus inclusief de nok, omhoog gebracht.

Materiaal

De meeste dakkapellen zijn gemaakt van polyester. Dergelijke kapellen zijn sterk en onderhoudsvrij. Een polyester dakkapel is wat duurder dan een dakkapel van een andere kunststof maar hij is wel wat robuuster. Zie je niet op tegen een klein beetje onderhoud dan is een houten dakkapel een goedkoop alternatief. Een voordeel is dat je de houten constructie in elke kleur kunt schilderen die je zelf wil waardoor je ervoor kunt zorgen dat het huis en de kapel mooi op elkaar aansluiten. Een zinken dakkapel heeft een voorname, luxueuze uitstraling. Zeker bij een moderne woning staat een zinken dakkapel uitstekend. Wel moet je rekening houden met een ander prijskaartje. Zinken dakkapellen zijn niet goedkoop. Daarom moet je altijd van te voren een dakkapel prijs opvragen.

Prefab of op maat

Heel veel dakkapellen van Windak.nl worden tegenwoordig prefab opgeleverd. De kapel wordt dan in de fabriek gemaakt. Een groot voordeel is dat de kapel hierdoor goedkoper gemaakt kan worden, er worden minder fouten gemaakt bij de fabricage en een dergelijke kapel kan binnen één dag geplaatst worden.

Heb je bijzondere wensen met betrekking tot de te plaatsen kapel, of heeft je dak een bijzondere hellingshoek dan is prefab niet altijd mogelijk en moet de kapel ter plekke opgebouwd worden.

Welke soort kapel je ook kiest, één ding is zeker; de hoeveel ruimte en licht die je zolder erbij wint, zal zeker in de smaak vallen.