Groen wonen

Één jaar lang wassen voor minder dan 30 euro

Geschreven door admin

Als je opzoek bent naar een nieuwe wasmachine, houdt dan naast prijs zeker rekening met de energiekosten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een gemiddelde wasmachine 11 jaar mee gaat.

Een rekensom leert dat je snel meer dan 275 euro op energiekosten kunt besparen gedurende de hele levensduur van een wasmachine. Dit is soms meer dat de aanschafprijs van de machine.

Als we kijken naar enkele uitgebreide praktijk reviews over wasmachines dan zien we dat huidige generatie wasmachines erg zuinig zijn geworden. Het energieverbruik is niet meer te vergelijken met wasmachines die 7 jaar oud zijn.

We zien al verschillende modellen met energieklasse A+++-30%, waarmee je een heel jaar lang de was kan doen voor maar 26 euro aan energiekosten.
Hiermee wordt het zelfs voor groepen met een beperkt budget (zoals studenten & starters) interessant om een nieuwe wasmachine te kopen in plaats van de oude wasmachine van ouders of andere familieleden over te nemen.

Oudere wasmachines (7 jaar en ouder) gebruiken vaak het drievoudige aan energie en kosten  je dus sowieso 50 euro meer aan energie (en dan heb ik het nog niet over reparatiekosten).

Geef je de was liever helemaal uit handen, neem dan een schoonmaakster in dienst!

Top 3 energiezuinige wasmachines

Bij het zoeken naar zuinige wasmachines zijn we uitgaan van apparaten met een capaciteit van 7 kilo. Dit zijn wasmachines die ruim genoeg zijn voor huishoudens tot en met 4 personen.

Al deze wasmachines

Nummer 1 Bosch WNAT323471

Dit is een 7 kilo wasmachine met de energieklasse van A+++-30%. Opvallend aan de machine is dat de energiezuinigheid niet ten kosten gaat van het wasresultaat.

Geschatte energiekosten per jaar: 26 euro

Nummer 2 Siemens WM16Y541NL

In veel webwinkels dat deze wasmachine duurder is dan de wasmachine van Bosch.

Voor de rest is dit apparaat technisch gelijk aan onze de nummer 1. Belangrijkste eigenschap van deze machine is de grote trommel. De trommelinhoud is  zelfs 9 kilo en prima voor een gemiddeld gezin.

Geschatte energiekosten per jaar: 43 euro

Nummer 3 Samsung WW80J6403EW

Samsung timmert al een tijdje aan de weg om voet aan de grond te krijgen in wasmachine land. Dat lukt de laatste tijd steeds beter. De machines van Samsung krijgen steeds vaker het ‘Beste Koop” predicaat van de Consumentenbond. Beste-koop wordt uitgereikt aan producten met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

De Samsung WW80J6403EW is zo’n beste-koop wasmachine. De richtprijs begint vanaf 650 euro. Hiermee is het de goedkoopste energiezuinige wasmachine van onze top 3.

Geschatte energiekosten per jaar: 27 euro

Bron: beste energiezuinige wasmachine 2016 op WasmachineSale.nl