Groen wonen Verbouwen

Materiaalkeuze aanbouw: hout vs metaal

Geschreven door Victor

Bij een aanbouw zal eerst een keuze moeten worden gemaakt over het materiaal voor de constructie. De twee meest voorkomende materialen zijn hout en metaal. In deze blog zullen de materialen uitgelegd worden en de voor- en nadelen benoemd worden. Hierdoor kan jij een weloverwogen keuze maken. Als je ook nog inspiratie nog hebt voor een aanbouw kan je kijken op: Duurzaambouwen-online.nl en Klussershoek.nl 

Constructie van hout 

Het gebruik van een houten frame voor het bouwen van een huis wordt elk jaar steeds populairder. De bouw van een houten uitbouw vordert goed. Onderdelen worden in de werkplaats geprefabriceerd, dus ze hoeven alleen ter plaatse te worden gemonteerd. De houten structuur kan worden afgewerkt met elk materiaal naar keuze. Het is ook mogelijk om het houten frame af te werken met hout voor een hele moderne look. 

Voor -en nadelen

Werken met een houten constructie heeft veel voordelen. Hout is een milieuvriendelijk materiaal. Bovendien zorgt hout voor een goede isolatie tegen kou en geluid. Het laatste voordeel is een architect alles met hout kan maken. De constructie, maar ook de ramen, deuren en zelfs wanden. Het nadeel aan een houten constructie is het gebrek aan vochtindringing. Als je zelf gaat bouwen houdt er dan rekening mee dat een dampscherm aan de binnenkant van de isolatie noodzakelijk is!

Constructie van metaal 

Houd je van de industriële uitstraling en wil je veel ramen in je aanbouw? Het metalen frame is een constructiemethode die is ontworpen voor liefhebbers van elegante moderne architectuur. Dit zorgt voor een ongelooflijke openheid en transparantie. Ook voor staalconstructies kan je kiezen uit een grote diversiteit aan afwerkingsmaterialen zoals leisteen, tegels, maar je kunt het ook afwerken met hout. 

Voor- en nadelen

Een belangrijk voordeel van metalen constructies is de dat de klus snel geklaard is. De metalen constructie staat er binnen een paar dagen, waarna alleen de buitenmuren en binnenbekleding gedaan hoeven te worden. Buitenmuren hebben geen dragende functie, dus je kunt lekker spelen met de indeling van de aanbouw. Het metalen frame wordt vanuit het oogpunt van brandveiligheid negatief ervaren. Staal verliest al zijn kwaliteiten bij temperaturen boven de 800 ° C. Als er een brand ontstaat in het huis wordt deze temperatuur snel bereikt en een metalen aanbouw zal het snel begeven. Daarom is het belangrijk om brandwerende verf aan te brengen op een metalen aanbouw.