Tuin

Maak de perfecte match tussen woning en tuin

Geschreven door admin

Bij veel woningen zien we dat de woning en de tuin twee losstaande elementen zijn. Dit is echt een gemiste kans want de tuin kan zeer goed als een verlengstuk van de woning fungeren. Zeker in de zomermaanden is het prettig om de woning bij tuin te betrekken. Maar in de wintermaanden kunt u er ook voor zorgen dat er meer licht vanuit te tuin in uw woning te krijgen. Maar hoe zorgt u ervoor dat u dit op een goede manier kan doen?

Het makkelijkst is meer lichtinval te realiseren aan de achterkant van de woning.
Dit kan vanuit de keuken, maar ook vanuit de woon- of eetkamer. Bedenk van tevoren goed wat uw wensen zijn en wat dit alles mag kosten. Anders kunnen de kosten al gauw oplopen. Wilt u gebruik maken van openslaande deuren, of is een groot raam voldoende. En wat voor type materiaal gaat u gebruiken?

Welke mogelijkheden in materiaal zijn er?
Er zijn verschillende mogelijkheden aan materiaal. Elk van deze Voor een raam of openslaand deur kunt u gebruik maken van hout, kunststof of aluminium. Alle soorten materiaal heeft zijn voordelen en nadelen

Hout
Als u kiest voor hout als materiaal, dan kiest u voor een duurzame oplossing. Hout isoleert namelijk erg goed waardoor de warmte goed in de woning blijft hangen.
Hout is echter onderhevig aan veel onderhoud vanwege slijtage. Om de zoveel tijd laat de verf namelijk op diverse plekken los en zijn de kozijnen minder goed beschermt. Doet u er niks aan, dan kan het hout gaan rotten.

Aluminium
In steeds meer woningen zien we aluminium kozijnen verwerkt. Dit komt omdat het echt een designproduct is en zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten verwerkt kan worden. Door de dunne profielen komt er ook veel licht naar binnen. Het geeft ook een zeer strakke en verzorgde uitstaling aan de woning. Ook het schoonmaken is heel gemakkelijk. Het nadeel van aluminium is dat het erg duur is in aanschaf. Ook heeft aluminium een erg lage isolatiewaarde waardoor er veel warmte verloren gaat.

Kunststof
Kunststof, of PVC, is vandaag de dag misschien wel de meest gebruikte oplossing. Dit komt omdat dit een goede middenweg is tussen alle hierboven genoemde facetten van hout en aluminium. Het gebruik van PVC ramen is een goed alternatief voor hout en aluminium omdat het goedkoper materiaal is. Kunststof isoleert daarnaast vrij goed waardoor u ook kunt besparen op de energierekening. Ook het materiaal zelf is erg duurzaam. PVC kozijnen gaan met gemak 50 jaar mee. Het is echter wel belangrijk dat u een ‘veilige’ keuze qua kleur maakt. PVC is namelijk niet te schuren of te verven waardoor u een keuze maakt voor een zeer lange periode.

Conclusie
In de keuze van het materiaal is geen goed of fout. Het is belangrijk dat u voor uzelf kunt bepalen waar u het meeste waarde aan hecht. U moet hierin dus zelf een afweging maken tussen prijs, kwaliteit, design en duurzaamheid.