Loodgieter

Leg je nieuwe dakgoot helemaal zelf aan!

Geschreven door admin

Elk bouwproject moet een resultaat afleveren om trots op te zijn. Het aanleggen of aanpassen van je hemelwaterafvoer vormt hierop geen uitzondering. Dit is een klus die je eenvoudig zelf op kunt lossen, als je tenminste over materiaal van hoge kwaliteit beschikt. Betrouwbare onderdelen, zoals een PVC dakgoot en bijbehorende buizen en hulpstukken, vind je volop bij WitWay. Lees verder voor tips en een overzicht van de benodigde materialen om een perfecte hemelwaterafvoer aan te leggen.

Lijmen en klemmen

Allereerst zijn er verschillende systemen. Dakgoten met een lijmverbinding worden, zoals de naam al zegt, met een speciale PVC lijm aan elkaar verbonden. Maak je liever gebruik van een klemverbinding? Dat betekent namelijk dat je de verschillende onderdelen eenvoudig in elkaar kunt schuiven, zonder gebruik van gereedschappen en andere afdichtingsmaterialen.

Afmetingen dak en goot

Dakgoten zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar. Het formaat dat je nodig hebt, is geheel afhankelijk van je dakoppervlak. Hoe groter het oppervlak, hoe breder de goot moet zijn om alle regenval te kunnen verwerken. Klinkt logisch, toch? Hieronder vind je een klein overzicht om de verhoudingen wat te verduidelijken:

 • 60 m2 à 100 mm mast- of bakgoot
 • 100 m2 à 125 mm mast- of bakgoot
 • 130 m2 à 150 mm mast- of bakgoot
 • 150 m2 à 180 mm mast- of bakgoot

Wat heb ik nou allemaal nodig voor de aanleg van een hemelwaterafvoer?

Voor de aanleg van je hemelwaterafvoer gebruik je de volgende onderdelen:

  • Dakgoot
  • Regenpijpen
  • Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten
  • Eindstukken
  • Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp
  • Verbindingsstukken – hiermee bevestigt u meerdere stukken dakgoot aan elkaar

Verder zijn er nog optionele accessoires zoals bladscheiders, boldraadroosters en anti-klimbeugels.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Voor alle onderdelen en accessoires geldt dat ze goed op elkaar afgestemd dienen te zijn. Dakgoten, buizen en hulpstukken moeten bij de aansluitpunten over dezelfde diameter te beschikken. Dat geldt tevens voor de gootbeugels, die gebruikt worden om de dakgoten aan te bevestigen. Houd bovendien rekening met de lengte van je goten. Per acht meter moet er een uitloopstuk worden bevestigd om overbelasting van je hemelwaterafvoer tegen te gaan.

Aan de slag!

Heb je alles in huis? Dan kun je beginnen met je klus! Voor meer informatie over hoe dit project aan te pakken, verwijzen we je graag door naar de overzichtelijke WitWay website. Ben je niet helemaal zeker over de materiaalkeuze of het formaat van de onderdelen die je nodig hebt? Voor deze en andere vraagstukken kun je met een gerust hart contact opnemen met de deskundige WitWay klantenservice.

Veel succes!