Heb jij de juiste werkschoenen voor de klus?
Voor veel mensen zijn werkschoenen niet het meest sexy item dat je kunt bedenken. Best raar als je nagaat dat veel mensen bijna iedere dag lopen en staan op werkschoenen. Een vaak vergeten product terwijl ze eigenlijk super belangrijk zijn voor jouw veiligheid! Maar welke werkschoenen passen het beste bij jouw klus, werk en omgeving? Je leest het in dit artikel!
Veiligheid
Veiligheid is het meest belangrijke aspect van werkschoenen, maar niet iedere werkschoen heeft dezelfde veiligheidsnormering! Hiervoor zijn vanuit Europa normen opgesteld waardoor je als consument of bedrijf weet aan welke norm een werkschoen voldoet.
De volgende veiligheidsnormen zijn te onderscheiden:
SB (Safety Base)
Beschikt enkel over een veiligheidsneus van staal, aluminium, composiet of glasvezel. Die jouw tenen beschermen met een indeuk resistentie van tenminste 200 joule.
S1 werkschoenen
S1 is één van de laagste veiligheidsnormen, maar voor sommige beroepen ben je niet meer nodig en kan het een uitkomst bieden. S1 werkschoenen hebben:
- Veiligheidsneus
- Gesloten hiel
- Antistatische eigenschappen
- Energieopname door de hak (schokabsorptie)
S1P werkschoenen
De S1P werkschoen is hetzelfde als de S1 werkschoen, maar heeft een tussenzool die jouw voetbed beschermt tegen scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een spijker. Deze tussenzool is veelal gemaakt van staal, kevlar of composiet.
S2 werkschoenen
Deze werkschoen is hetzelfde als een S1 werkschoen, maar heeft een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Let op! Schoenen met een S2 veiligheidsnorm heeft geen antiperforatie tussenzool.
S3 werkschoenen
Dit is de meest voorkomende veiligheidsnorm. Een S3 werkschoen is erg compleet en is geschikt voor de meeste werkomgevingen. Een werkschoen met een S3 veiligheidsnormering beschikt over:
- Veiligheidsneus
- Gesloten hiel
- Antistatische eigenschappen
- Energieopname door de hak (schokabsorptie)
- Verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water
- Antiperforatie tussenzool van staal, kevlar of composiet
Dit is de meest voorkomende en gebruikte normering voor werkschoenen. Dit komt omdat een S3 werkschoen geschikt is voor veel omgevingen en werkomstandigheden.
S4 werkschoenen / werklaarzen
Deze normering wordt veelal gebruikt voor werklaarzen. Deze schoenen of laarzen zijn waterdicht en veelal gemaakt van PU, rubber of een ander kunststof. S4 normering heeft dezelfde eigenschappen als bij de S1 normering, maar heeft als aanvulling dat hij waterdicht is. Een schoen of laars van deze normering heeft dus geen antiperforatie tussenzool!
S5 werkschoenen / werklaarzen
Dit is de hoogste normering onder werkschoenen en laarzen. Laarzen en schoenen die voldoen aan de S5 veiligheidsnormering hebben dezelfde eigenschappen als een S3 schoen of laars maar als aanvulling zijn ze waterdicht.
Andere veiligheidsnormeringen
Naast de hierboven genoemde veiligheidsnormeringen zijn er nog een aantal aanvullende normeringen voor werkschoenen.Eén van de normeringen is voor antislip. Wij onderscheiden de meest voorkomende, namelijk SRA, SRB en SRC.
SRA – Antislip / slipweerstand op een keramische tegelvloer met SLS (Sodium lauryl sulfate)
SRB – Antislip / slipweerstand op stalen vloer met glycerol
SRC – SRA + SRB
SRC is als het ware een combi en dan zul je al snel denken dat SRC de beste oplossing is. Dit is echter niet zo! SRA schoenen zijn specifiek gericht op keramische tegelvloeren en zullen daarom meer grip hebben dan werkschoenen met een SRC normering. Als je dus zeker weet dat je op een bepaalde soort vloer waarbij SRA of SRB specifiek voor gemaakt zijn, kies dan voor SRA of SRB.
Aanvullende normeringen:
- HI Isolerend tegen hitte
- CI Isolerend tegen kou
- WRU Schacht van de schoen is bestand tegen wateropname en waterinsijpeling
- HRO Hittebestendige loopzool tot 300°C
- WR Waterbestendig schoen
- M Schoen met bescherming voor het middenvoetsbeen.
- FO Olie- en benzine bestendig
Tot slot heb je nog de ESD normering. Dit staat voor Electro Static Discharging. Schoenen met een ESD normering voorkomen dat een elektrische ontlading kan plaatsvinden. Schoenen die voldoen aan deze normering hebben (bijna) altijd een symbool op de schoen staan.
Dames werkschoenen
Vroeger waren er vrijwel alleen werkschoenen voor mannen, maar tegenwoordig zijn er ook werkschoenen speciaal gemaakt voor vrouwen. Voor veel vrouwen is dit een uitkomst, omdat de vrouwelijke voet degelijk anders is dan de mannelijke voet. Voor dames is het zeker aangeraden om te kijken naar dames werkschoenen die speciaal voor vrouwen zijn ontworpen en gemaakt ten opzichte van heren werkschoenen die ook geschikt zijn voor dames.
De juiste schoenen voor jouw klus
Je weet nu welke veiligheidsnormeringen er allemaal zijn, maar welke is nou geschikt voor jouw klus of beroep? Hieronder vind je een aantal veel voorkomende functies / branches met daarbij een geadviseerde normering:
Beroep | Normeringen | Aanvullende normering(en) | Opmerkingen |
Elektricien | S3 / S5 | ESD | Let op! Er kunnen extra eisen worden gesteld! |
Installateur | S3 / S5 | ESD | Let op! Er kunnen extra eisen worden gesteld! |
Magazijn medewerker | S3 / S5 | Verschilt per omgeving, werksituatie en werkgever. | Let op! Er kunnen extra eisen worden gesteld. Denk voor het magazijn aan waterdicht, ESD of metaalvrij. |
Bouw | S3 / S5 | Verschilt per omgeving, werksituatie en werkgever. | Let op! Er kunnen extra eisen worden gesteld. Aanvullende eisen die op de bouw gesteld kunnen worden, zijn bijvoorbeeld: Metaalvrij, ESD of waterdicht. |
Horeca (keuken + bediening) | S1 – S1-P – S2 – S3 – S4 – S5 | Antislip, waterdicht of waterbestendig | In de horeca werk je regelmatig in een natte omgeving en op gladde vloeren. Het is daarom essentieel om de juiste antislip normering te hebben. Qua veiligheidseisen is het advies om minimaal een veiligheidsneus te hebben. Waterdicht en/of waterbestendig wordt aangeraden in natte omgevingen. Let op! Er kunnen dus extra eisen worden gesteld. |