Vloeren

Laminaat: het uitkiezen van een ondervloer

Laminaat is ver uit de populairste binnenvloer in Nederland. Laminaat is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en daarom goed geschikt als binnenvloer. In de zoektocht naar het juiste laminaat, is het kiezen van een juiste laminaat ondervloer minstens zo belangrijk. Een goede ondervloer heeft een egaliserende en isolerende werking. Daarnaast kan een ondervloer de levensduur van laminaat aanzienlijk verlengen. Ondervloeren onderscheiden zich op een aantal punten. Geluid, ondergrond en eventuele vloerverwarming hebben allemaal invloed op de juiste keuze van een ondervloer. Het kiezen van de juiste ondervloer heeft grote invloed op het uiteindelijke resultaat van je vloer en is daarom is essentieel! Wanneer je zelf laminaat en een bijpassende ondervloer kiest, is het belangrijk om voldoende informatie over deze onderwerpen te hebben. Zo zul je niet de verkeerde keuze maken. In het volgende artikel vind je alle informatie over het kiezen van de beste ondervloer die bij jou situatie past. 

Verschillende soorten en functies van ondervloeren 

Wanneer je een ondervloer uitkiest, zijn er een aantal punten van belang. Ten eerste moet de basis ondergrond waar de ondervloer en het laminaat opkomt zo goed mogelijk geëgaliseerd zijn. Daarnaast moet de basis ondergrond droog zijn, en vrij van stof. Verschillende ondervloeren hebben verschillende functies: het reguleren van vochtigheid, een egaliserende functie, een isolerende functie en een geluidsdempende functie. Verschillende situaties vragen om een verschillende ondervloer. Hieronder wordt toelichting gegeven over de verschillende ondervloeren. 

1) Vochtigheid 
Een vochtwerende ondervloer is belangrijk, om de laminaat volledig droog te houden. Een te veel aan vocht kan laminaat ernstig beschadigen, en verkort de levensduur van de vloer. 

2) Egaliserende functie 
Met een egaliserende ondervloer kun je oneffenheden in de basisvloer wegwerken, waar de ondervloer en het laminaat opkomt. Het is belangrijk dat de ondervloer op gelijke hoogte is, om het niveauverschil van het laminaat zo klein mogelijk te houden. 

3) Isolerende functie 
Er zijn speciale ondervloeren gericht op warmte-isolatie. Een isolerende ondervloer is duurzaam en ruimtes blijven langer warm. Een ondervloer van warmte-isolatie werkt echter niet goed in combinatie met vloerverwarming! 

4) Geluidsdempende functie 
Wanneer je kiest voor laminaat in een bovenwoning of appartement is het handig om een ondervloer met geluidsdemping te kiezen. Op een benedenverdieping is een geluidsdempende ondervloer van minder groot belang, omdat het niet aannemelijk is dat buren dan gaan klagen over geluidsoverlast. 

Soorten ondervloeren 

De meeste ondervloeren die beschikbaar zijn beschikken over meerdere functies die hierboven genoemd zijn. De ondervloeren variëren echter sterk in prijs, dikte en materiaal. In het kiezen van de juiste ondervloer voor je laminaat is het belangrijk dat je kijkt naar de situatie. Gaat het om een vochtige ruimte of niet? En is de vloer al egaal, of kan een isolerende ondervloer voordelig zijn voor je situatie? 

Houd in je keuze rekening met de bovenstaande vragen, en de staat en omgeving van de basisondergrond. Dan kun je alleen maar de juiste keuze maken en zul je zo optimaal mogelijk van je laminaat genieten!

 

Bron: Designlife.nl