Verbouwen

Rolsteiger kopen

Geschreven door admin

Je zou een rolsteiger het best kunnen omschrijven als een steiger op wielen en dat is feitelijk ook gewoon wat het is. Het feit dat er wielen onder de steiger zitten, biedt heel veel voordelen. De werkhoogte is bij rolsteigers eenvoudig in te stellen en dit maakt een rolsteiger buitengewoon veelzijdig.

Zelf opbouwen

Rolsteigers zijn steigers met een of meer werkvloeren. Rolsteigers zijn voorzien van wielen waarmee ze zich van de vaste steiger. Mag een bouwvakker niet zelf een vaste steigerconstructie opbouwen, bij een rolsteiger mag hij wel zelf zijn gang gaan. Voor de opbouw van vaste steigers dienen altijd steigerbouwers in het bezit van verplichte veiligheidscertificaten ingeschakeld te worden. Nog een verschil is dat de rolsteigers in negen van de tien gevallen kleiner zijn dan vaste steigers. Bovendien zijn ze lichter, waardoor ze ook eenvoudiger op te bouwen zijn dan de zwaardere vaste steigers.

Voor je gaat werken op een rolsteiger moet je er zeker van zijn dat een aantal veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Werken op hoogte is nou eenmaal gevaarlijker dan op de grond. Zo plaats je een rolsteiger altijd op een stevige ondergrond, die bovendien vlak is. Ook de stabilisatoren zet je op de grond. Voor je daadwerkelijk met de rolsteiger gaat werken zet je de wielen van de steiger uiteraard altijd op de rem. Bovendien dien je de rolsteiger altijd vanaf de binnenkant te beklimmen. Voor de onervaren gebruiker is het ook verstandig om geen gereedschap of materialen in de handen te houden als je op de steiger klimt. Je kunt het beste een rolsteiger kopen om het te ervaren.

Mobiliteit van teksten

Verder is het uitermate belangrijk om de steiger altijd opgeruimd te houden en ook de sporten van de rolsteiger altijd schoon te houden. Een ongeluk zit in een klein hoekje, op hoogte kan een klein ongelukje echter grote gevolgen hebben. De maximale hoogte van een rolsteiger is overigens twaalf meter voor buiten en acht meter voor binnen. Is er sprake van windkracht 6, stop dan met werken en zorg dat je de steiger snel en op veilige wijze verlaat. Verder geldt de regel dat rolsteigers die hoger zijn dan acht meter, niet verreden moeten worden. Je kunt wel een speciale rolsteiger kopen die gemaakt is tegen wind.

Overigens is het verplaatsen van een rolsteiger niet zomaar even iets. Daar kleven best risico’s aan. Let bij het verplaatsen van een rolsteiger vooral op de hoogte dus. Is de steiger hoger dan acht meter en wil je de steiger verplaatsen, maak de steiger dan eerst lager. Verder verplaats je de steiger nooit alleen en zorg er altijd voor dat er geen los materiaal op de steiger ligt op het moment dat je gaat verrijden. Check ook eerst je omgeving en weet zeker dat de grond vlak is en er van gaten of hellingen geen sprake is. Let bovendien op of je geen kabels tegenkomt onderweg. IJkpunt bij het verplaatsen van een rolsteiger is dat de zogenaamde uithouders niet mogen verschuiven, of beter: niet kunnen verschuiven. Bovendien dienen de stabilisatoren zo dicht mogelijk bij de grond te blijven. Als die stabilisatoren uitgerust zijn met wieltjes, dan is het zelfs verplicht dat die tijdens het verrijden op de grond blijven. Alleen op deze manier verplaats je een rolsteiger op een veilige manier.