Groen wonen Tuin

Kunststof grasplaten in uw oprit

Geschreven door admin

Altijd een strakke oprijlaan en een vlakke oprit. Heerlijk om zo thuis aan te komen rijden. Ook uw gasten vragen u wel eens hoe u toch dat mooie gelijkmatige grindpad als oprit zo voor elkaar heeft gekregen. Lijkt u dat ook wel iets? En ook geen grind meer naast de oprit in plaats van erop? U blijft maar steeds harken en bezemen om het weer goed te krijgen. Daar wilt u eindelijk wel eens vanaf. Dat kan. Met kunststof grasplaten, grastegels of ook wel grasroosters genoemd. Door het gebruik van de uit vakken opgebouwde kunststof grasplaten, wordt de druk op de ondergrond gelijkmatig verdeeld, wat onder andere spoorvorming in paden en opritten voorkomt. Lees in dit blog alles over kunststof grasplaten en wat die voor u kunnen betekenen.

Waar komt de naam grasplaten vandaan?

Het klinkt een beetje vreemd als u het grind van uw oprit netjes wilt houden, u kunststof grasplaten nodig heeft. Wat heeft gras te doen met grind? Welnu, een simpele uitleg is hier wel op zijn plaats. De grasplaten werden in eerste instantie gebruikt als kunststof platen met open vakjes waarin gras doorheen kon groeien. Door het gebruik van die stevige kunststof platen bleef het gras op zijn plaats wanneer er paarden op liepen en auto’s op heen en weer konden rijden en konden parkeren. Het gebruik van deze platen sloeg over naar parkeerplaatsen, tuinen en zelfs vliegvelden en sportevenementen. Met de grasplaten kan namelijk heel simpel spoorvorming door verkeersbelasting op een terrein of oprit worden voorkomen.

In allerlei kleuren

Omdat de platen zo handig zijn worden ze ingezet als diverse toepassingen. Bijvoorbeeld in de manege.  De kunststof grasplaten zijn perfect geschikt voor de bodems van paddocks en rijbakken in uw manege. Ook worden ze veel gebruikt bij de aanleg van parkeerplaatsen, maar de platen zijn ook uitermate geschikt voor versteviging van oprijlanen, opritten en looppaden van grind. Omdat grind in verschillende kleuren verkrijgbaar is, waaronder wit, zijn er ook witte grasplaten in de handel. Groen, grijs en zwart zijn mogelijke andere kleuren. HDPE, het materiaal waarvan de kunststof grasplaten zijn gemaakt, ook wel Polyetheen genoemd, heeft een hoge treksterkte en is bestand tegen rek. Door het lage smeltpunt is het materiaal ook goed te recyclen. Zwart HDPE of Polyetheen is UV-bestendig en voor buitentoepassingen is het dan ook aan te bevelen deze zwart Polyetheen toe te passen. Bovendien neemt het materiaal geen vocht op en het kan een temperatuur tot 80° C verdragen. De kunststof grasplaten zijn zeer goed te bewerken en hebben een hoge slagvastheid. Ze brokkelen en versplinteren niet.

Voordelen grasplaten

  • Gelijkmatige verdeling druk op ondergrond
  • Voorkomt spoorvorming in uw oprit
  • Geen losslingerend grind naast uw oprit meer
  • Strakke parkeerplaatsen
  • Nette looppaden
  • Sterk en duurzaam materiaal
  • Splintert niet

Dit artikel is geschreven in opdracht van Buma Handel