Voor de meeste mensen zal er niet veel verschil in zonnepanelen zitten, een zonnepaneel is een zonnepaneel. Echter zijn er veel verschillende soorten en maten beschikbaar als het op zonnepanelen aan komt. Veruit het grootste deel van de panelen zijn silicium panelen. Deze zonnepanelen zijn in grofweg twee categorieën te verdelen: monokristallijne panelen en polykristallijne panelen. Maar wat is het verschil tussen de twee? En waarom wordt soms de ene, en soms de andere gebruikt?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die energie in de vorm van licht omzetten in elektrische energie. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium, een van de scheikundige elementen. Het mag dan misschien niet zo bekend zijn, maar het toch erg veel voor in de aardkorst. Doordat silicium foto-elektrisch is kan het gebruikt worden in zonnepanelen.
Er zijn dus twee soorten silicium zonnecellen. De twee soorten zijn de mono kristallijne zonnecellen en de polykristallijne zonnecellen. Het verschil tussen de twee zit in het productieproces. Polykristallijne cellen worden gemaakt door silicium te smelten. Hierna ontstaan, tijdens het afkoelen, kristallen in het materiaal. Het afgekoelde materiaal wordt in stukken gezaagd en hieruit worden cellen gesneden. De manier waarop het afkoelt verschilt, hierdoor ontstaan de twee soorten. Bij mono kristallijne cellen gaat dat echter volgens het Czochralski proces. Als de silicium heet genoeg is wordt er een staaf ingehangen waar al wat silicium aan zit. De gesmolten silicium gaat zich aan de staaf hechten en een structuur vormen. De staaf wordt langzaam draaiend omhoog getrokken waardoor er een grote ronde staaf silicium ontstaat. Door dit proces zijn de kristallen op dezelfde manier gestructureerd. Dit resulteert in een effen kleur en iets efficiëntere cellen.
Samenvattend:
- Rendement per vierkante meter
Omdat de mono cellen efficiënter zijn, hebben deze een hoger rendement per vierkante meter
- De kosten
Het productieproces van monocellen is duurder, dit leidt ook tot een duurdere paneelprijs voor monopanelen
- De kleur
Mono cellen zijn zuiverder en hebben daardoor een zwarte egale kleur. Polykristallijne cellen zijn blauwer en hebben wat meer zichtbare vlekken.
Poly zonnepanelen zijn goedkoper door het productie proces maar hebben wel een lager rendement per vierkante meter. Dit heeft als gevolg dat iemand met een groot verbruik en een klein dak het beste gebruik kan maken van mono panelen om op die manier zijn dakoppervlakte optimaal te benutten. Hierbij moet je ook denken aan het maximaal benutten van de SDE+ subsidie. De laagste kWh’s van de en energierekening zijn het zwaarst belast. Je wil dus zo dicht mogelijk bij een 100% dekking van je eigen energieverbruik zitten. Door de verschillende regelingen is het de laatste jaren steeds minder gunstig op poly’s te verkiezen boven monokristallijne panelen, omdat de technologie bijzonder snel gaat en monopanelen alsmaar goedkoper worden. Per situatie kan het echter verschillen. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan je netaansluiting, verbruik en dakoppervlak. Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen, of vraag een gratis adviesrapport op maat aan via zonnestroomnederland.nl.