Ramen en deuren

Kozijnen en glas vervangen

Raamkozijnen zijn de lijsten rondom de ramen van je woning. Een raamkozijn kan een groot deel van de aanblik van je woning bepalen en het is dus ook van groot belang dat je het raamkozijn goed onderhoud. Als je al wat langer in een huis woont en/of in een oudere woning woont, is de kans groot dat raamkozijnen rot zijn of dat het raamkozijn versleten is. Het is dan ook tijd om je raamkozijnen te vervangen. Wanneer je je raamkozijn wilt gaan vervangen is het van belang dat met een aantal zaken rekening houdt zoals de afmetingen van het raamkozijn, het uiterlijk van de raamkozijnen, het materiaal van de raamkozijnen en natuurlijk de isolerende werking raamkozijnen. Genoeg om rekening mee te houden dus! Heb je geen zin om de handen uit de mouwen te steken? Laat dan gemakkelijk en gratis kozijn offertes uitbrengen en vergelijk de prijzen. Zelf aan de slag? Nu zullen er een aantal belangrijke aspecten van raamkozijnen besproken worden. Wilt u niet wachten en direct een glas op maat oplossing? Dat is ook mogelijk!

Raamkozijnen van hout

Houten raamkozijnen zal je het meest in oudere woningen tegenkomen. In het verleden werden raamkozijnen namelijk altijd van hout gemaakt. Tegenwoordig heb je wat meer keus in materiaal; zo heb je nu houten raamkozijnen, maar ook aluminium en kunststof raamkozijnen. Wat voor veel mensen een voordeel is van houten raamkozijnen is dat de houtnerf het raamkozijn een karakteristiek uiterlijk meegeeft aan je woning. Een ander voordeel van houten raamkozijnen is de goede isolerende werking. Houten raamkozijnen zijn gemakkelijk te repareren bij beschadiging en kan je eventueel zelf repareren. Het vervangen van een kunststof of aluminium deel van je raamkozijn is een heel stuk lastiger! Een houten raamkozijn heeft wel veel meer onderhoud nodig dan de aluminium of kunststof raamkozijnen.

De houten raamkozijnen moeten eens in de paar jaar worden voorzien met een nieuwe verflaag. Een mogelijk voordeel hierbij is dat je dan ook meteen de mogelijkheid hebt om je woning van een nieuw kleurtje te voorzien. Hoe goed de houten raamkozijnen ook worden onderhouden, er is altijd een kans op houtrot. Wanneer je houten raamkozijnen wilt gaan aanschaffen is het verstandig de verkoper te vragen of het voorzien is van een keurmerk. Als het raamkozijn een FSC of Keurhout keurmerk heeft wordt hiermee aangegeven dat het raamkozijn van duurzaam hout wordt gemaakt. Het is verstandig dat je hier naar vraagt bij het vergelijken van kozijnen.

Raamkozijnen van kunststof

Kunststof kozijnen kan van PVC of andere kunststoffen gemaakt worden. De isolerende werking van kunststof raamkozijnen komen overeen met houten raamkozijnen. Kunststof raamkozijnen zijn onderhoudsvrij, duurzaam en ook isolerend. Daarnaast zijn ze ook nog eens in alle kleuren te verkrijgen. Als je de karakteristieke uitstraling van een houten kozijn zoekt, maar wel de voordelen van een kunstof kozijn, zijn er nu zelfs raamkozijnen verkrijgbaar met de houtnerf van houten raamkozijnen. Deze raamkozijnen zijn niet te onderscheiden van echt houten raamkozijnen. Ook zijn er kunststof raamkozijnen te verkrijgen die een recyclegarantie hebben, wat betekend dat deze raamkozijnen gegarandeerd worden gerecycled. Zo kan je ook een steentje bijdragen aan het milieu.

Oude raamkozijnen vervangen

Raamkozijnen vervangen gaat vaak gepaard met flink materiaal. Het gaat over het algemeen gepaard met het vervangen van glas van uw ramen. Eerst zal je moeten kijken hoe het oude raamkozijn is gemonteerd. De lijst van het oude raamkozijn is vaak met een breekijzer los te krijgen en het pleisterwerk kan je het beste met hamer en beitel verwijderen. Als het raamkozijn is vastgeschroefd moet je er op letten dat je het isolatiemateriaal niet beschadigd. Met een slijptol of ijzerzaag kan je het oude raamkozijn doormidden zagen, waardoor het makkelijker wordt het raamkozijn te verwijderen.