Verbouwen

HVAC INSTALLATIE GESCHIKT VOOR UW HUIS?

HVAC is de afkorting van heating, ventilation en air conditioning. Oftewel, alles wat te maken heeft met luchtventilatie. De vraag is nu of het interessant is om een installatie bij u thuis te laten plaatsen. Wat zouden de voordelen en de beweegredenen zijn om een dergelijk geavanceerd apparaat te laten plaatsen in u huis? De grootste reden is natuurlijk kostenbesparing op de energierekening, maar daarnaast meer aandacht voor de natuur. Hoe zo’n apparaat werkt en of het handig is voor uw thuis, leest u in dit artikel.

HVAC voor kantoorruimtes

Bij kantoorgebouwen worden dergelijke installaties gebruikt om lucht van buiten een gebouw aan te zuigen en zo in de ruimte te verspreiden. Het zorgt er voor dat de ruimte geconditioneerd blijft en dat er zo optimaal mogelijk omgegaan wordt met de lucht die aanwezig is in de omgeving van het gebouw. Dit houdt in dat de ruimte verwarmd, gekoeld of be- of ontvochtigd kan worden. De installaties kunnen ook lucht afzuigen en naar buiten voeren wanneer er bijvoorbeeld overdruk is in de gebouwen.

HVAC onderhoud

Als u een goed functionerend ventilatiesysteem wilt behouden moet het regelmatig onderhoudswerkzaamheden ondergaan. In de praktijk is namelijk gebleken dat onderhoud en verbetering dicht bij elkaar liggen. Uit een studie zou een ventilatiesysteem die niet onderhouden is, zijn capaciteit met ca 40% afnemen in 4 jaar tijd. Dit heeft gevolgen op zowel de energie kosten als op een gezond leef-en werkklimaat. Het is daarom goed dat u de systemen regelmatig laat controleren door een gespecialiseerde hvac installateur die de controle uitvoert op de werking van het systeem.

HVAC installatie voor uw thuis?

Zowel voor comfortconditionering (werkplaatsen, kantoren of andere bedrijfsruimtes), als bij procesconditionering (productieprocessen) staan hvac installateurs garant voor de meest geavanceerde oplossingen. Als we kijken naar de mogelijkheden om een HVAC installatie bij u thuis te plaatsen, dan is dat helaas niet mogelijk. Hieronder vindt u enkele redenen:

  1. De investering in een HVAC installatie is té groot. De terugverdientijd voor een kleine ruimte als één huis is helaas té groot.
  2. Installatie moet vaak onderhouden worden, wat betekent dat u veel onderhoudskosten zal moeten betalen
  3. Installatie kan niet optimaal benut worden, vanwege de kleine ruimtes die hij zal moeten verwarmen, verluchten en ontluchten.