Interieur

Kosten kunststof kozijnen

Steeds meer mensen onderkennen de voordelen van kunststof kozijnen en kiezen dus voor kunststof in plaats van hout. Dat de kosten kunststof kozijnen op een iets hoger niveau liggen, nemen ze voor lief. Bovendien verdient de investering zich zeer snel terug, onder meer door de veel langere levensduur van kozijnen van kunststof.

Kosten kunststof kozijnen
De uitstekende isolerende werking van kunststof kozijnen maken een fikse maandelijkse besparing op de energienota heel goed mogelijk, terwijl een kunststof kozijn amper tot geen onderhoud nodig is en heel lang meegaat. Bovendien zijn de kunststof kozijnen tegenwoordig in alle RAL-kleuren beschikbaar en zijn er zelfs kunststof kozijnen met een soort van houtnerf. Hoewel veel mensen nog steeds hechten aan de wat warmer aandoende houten kozijnen, lijkt de opmars van kunststof kozijnen niet te stoppen. Maar: wat zijn dan de kosten kunststof kozijnen?

Welk profiel kies je?
De kosten kunststof kozijnen zijn sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo ligt het er aan voor welk profiel je bij het kunststof kozijn kiest; kies je voor een blokkozijn of voor bijvoorbeeld een slanker kozijn? Uiteraard speelt ook de beglazing een belangrijke rol bij de kosten kunststof kozijnen. Kies je voor dubbel glas, driedubbel glas of veiligheidsglas? Let op: hoe meer isolatie je kiest, hoe duurder het kozijn wordt. Aan de andere geldt ook dat hoe beter geïsoleerd, hoe meer je bespaart op de maandelijkse energienota.

Hang- en sluitwerk
De prijs die gehanteerd wordt voor kunststof kozijnen is ook afhankelijk van de kleur die je kiest. De kozijnen waren voorheen alleen in wit verkrijgbaar, die tijd is echter geweest. Voor bepaalde kleuren moet je wel iets meer betalen. Ook de afwerking van de kozijnen spelen een rol in de kosten kunststof kozijnen. Je hebt wat dat betreft heel veel te kiezen, van sierlijsten tot glas-beton of ander beslag terwijl je ook kunt kiezen voor een trendy aluminium look. Ook belangrijk voor de prijs van een kunststof kozijn is voor welk type hang- en sluitwerk je kiest. Kozijnen met het veiligheidskeurmerk kosten uiteraard wat meer dan kozijnen zonder dit keurmerk. Verder is de Uw-waarde belangrijk. Hoe lager deze waarde, hoe beter het kozijn isoleert en dat betekent een weer iets duurder kunststof kozijn.

Langer mee en amper onderhoudskosten
De kosten kunststof kozijnen hangen dus sterk af van de keuzes die je maakt. In het algemeen geldt dat hoe beter de isolatie is, hoe duurder het kozijn uitvalt. Vergelijk je de kosten kunststof kozijnen met die van bijvoorbeeld hout, dan zijn de uitvoeringen in kunststof gewoon iets duurder. Vergeet dan echter niet dat kunststof kozijnen veel langer meegaan en dat je amper onderhoudskosten (in de vorm van verf bijvoorbeeld) maakt, terwijl je de houten varianten toch regelmatig moet verven. Daarnaast moet je wel rekening houden met de besparing op je energienota. Neem je dat allemaal mee, pas dan kun je de kosten kunststof kozijnen vergelijken met kozijnen van andere materiaal. Over de langere termijn gerekend blijkt dat de aanschaf van kunststof kozijnen echter gewoon veel voordeliger is.