Groen wonen

Kies voor een duurzaam toilet!

toilet
Geschreven door admin

Als er iets niet duurzaam is in huis, dan is het wel het toilet. We gebruiken gemiddeld zesmaal per dag het toilet. Zo’n één of twee keer voor een grote boodschap en de rest voor de kleine boodschap. Van al het water dat we gebruiken, is bijna een derde spoelwater voor het toilet. Dat is immens zonde, want met dat water gebeurt verder niets meer. Maar hoe kun je dat toilet dan duurzamer maken?

Kleine boodschap, kleine knop

Het begint alleen al met het gebruik van de knoppen op het toilet. U weet natuurlijk wel dat er een grote en een kleine knop op het toilet te vinden is, waarmee u de hoeveelheid water kunt doseren. Sommige toiletten hebben ook nog een stop knop voor als er genoeg water is gespoeld. Hebt u een kleine boodschap gedaan, gebruik dan ook de kleine knop. Op die manier bespaart u al behoorlijk wat water!

Duurzaam toiletpapier

Er is duurzaam toiletpapier te verkrijgen dat beter afbreekbaar is en van gerecycled papier wordt gemaakt. Dat toiletpapier is vaak net zo comfortabel, maar een stuk beter voor het milieu. Helaas is het prijskaartje wat minder gunstig en betaal je er vaak meer voor.

Over toiletpapier gesproken: door wat minder comfortabel papier te gebruiken bespaart u ook al veel. Toiletpapier dat uit twee lagen bestaat, bevat al een derde minder papier dan toiletpapier dat uit drie lagen bestaat! Zo kunt u dus ook heel gemakkelijk duurzaam bezig zijn.

Toilet met regenwater

Voor velen zal het geen optie zijn, maar wanneer u bezig bent een huis te bouwen, dan kunt u overwegen om een apart systeem aan te leggen voor het doorspoelen van het toilet. Daarvoor kan dan regenwater gebruikt worden; water dat anders de grond in zou spoelen. Heeft het onvoldoende geregend, dan wordt voor de rest gewoon leidingwater gebruikt. Dat is dus dubbel besparen!