Wanneer je een koophuis hebt en een groeiend gezin, kan er een moment komen waarop je kiest voor een aan- of uitbouw. Niet alleen vanwege de ruimte maar ook omdat dit waarde toevoegt aan het huis. Welk type aan- of uitbouw je kiest, is afhankelijk van jouw wensen. Wel is het verstandig om de aanbouw zo duurzaam mogelijk te bouwen. Zo kun je op termijn namelijk geld besparen op de energierekening. Om een aanbouw te bekostigen kun je eventueel geld lenen. En daar hoef je niet altijd huiverig voor te zijn.
Gemiddelde kosten aan/uitbouw
Het kostenplaatje van een aanbouw is afhankelijk van jouw wensen, maar je moet zeker rekenen op een minimaal bedrag van een paar duizend euro. Een dakkapel kost al gemiddeld 3.000 euro en een redelijk formaat aanbouw loopt al snel in de tienduizenden euro’s. En dan ben je mogelijk nog afhankelijk van externe partijen. Schakel je een architect in die een ontwerp maakt of zet je zelf iets op papier? Ga je zelf bouwen of bel je toch een aannemer? Al deze kosten moet je ergens (deels) gaan terugverdienen. Althans, dat zou wel zo fijn zijn.
Duurzaam bouwen
Een aanbouw is een investering die zich uit kan betalen. Als je dit op een manier doet waarbij de aanbouw energiezuinig is. Denk aan een groen dak. Het is een redelijk dure vorm van dakbedekking, maar er zitten zeker voordelen aan. Het materiaal gaat, mits goed onderhouden, langer mee, en het zorgt in zowel de winter als zomer voor een veel betere isolatie. Hierdoor hoef je dus ’s winters minder hard te stoken en kan de airconditioning of ventilator in de zomer een paar standen lager. Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor zonnepanelen op het dak van de aanbouw. Omdat de oppervlakte minder groot is dan van het dak van de woning, is de investering minder groot, maar profiteer je uiteindelijk wel van een lagere energierekening in heel de woning. En wanneer je zonnepanelen combineert met een warmtepomp of vloerverwarming (in heel het huis eventueel), wek je niet alleen stroom op maar wordt de ruimte ook op een energiebesparende manier verwarmd. Al deze elementen dragen bij aan de waarde van het huis.
Geld lenen
Om een aanbouw te bekostigen en ook meteen duurzaam te maken, zul je aardig wat moeten investeren. Het makkelijkst is om hiervoor een lening af te sluiten. Kies je voor een doorlopend krediet, dan is er een flexibele aflossingstermijn. Ook kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. De rente is wel variabel. Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten. Dan betaal je het geleende bedrag binnen een afgesproken termijn in vaste bedragen en tegen een vaste rente terug. Bij een verbouwingslening afgesloten, dan zijn daar fiscale voordelen aan verbonden. Hoe dit werkt? Wanneer je zo’n lening voor een verbouwing aan de woning hebt afgesloten, maar het bedrag niet (volledig) gebruikt? Dan kun je alles wat je binnen de eerste zes maanden gebruikt voor de verbouwing, aftrekken van de belasting. Zo kun je dus met belastingvoordeel duurzaam bouwen en besparen op de energierekening.