Aanleg

Een houten veranda gaat levenslang mee

Besloot jij om je woning uit te breiden met een houten veranda? Informeer je dan zoveel mogelijk voor je eraan begint. De mogelijkheden voor de bouw van een veranda zijn immers onuitputtelijk. Veranda’s zijn er in vele uitvoeringen, trendy kleuren, prijzen en materialen. Gaat jouw voorkeur naar een houten veranda? Die zorgt voor vele voordelen, maar toch zal je met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden om lang en onbezorgd van je houten veranda te kunnen genieten.

Welk materiaal kiezen voor je veranda?
Besloot jij een veranda te bouwen, dan zal je in de eerste plaats een keuze tussen de verschillende materialen moeten maken. Die keuze hangt in belangrijke mate af van je persoonlijke wensen. Als materiaal voor je veranda heb je de keuze tussen hout, aluminium kunststof en PVC. Elk materiaal met zijn specifieke eigenschappen. Beslis niet in een handomdraai, maar neem de nodige tijd vooraleer je definitieve de knoop doorhakt. Dat zal je veel kopzorgen besparen.

Houten veranda’s nog altijd erg populair
Ondanks de groeiende belangstelling voor materialen als kunststof, aluminium en PVC, blijft hout voor de bouw van veranda’s nog altijd een veel gebruikt materiaal.

Geschikte houtsoorten voor een veranda
Voor de lange levensduur van je toekomstige veranda, kies je bij voorkeur voor een duurzame houtsoort.

Duurzame houtsoorten met een minimum aan onderhoud zijn:

  • Merbau
  • Belinga
  • Afromosia
  • Massaranduba

Schrikt het onderhoud van een veranda je niet af, en wil je deze regelmatig een ander kleurtje geven? Kies dan voor sterke Europese houtsoorten zoals eik en beuk. Meranti of Douglas zijn uitstekende alternatieven, maar vragen wel een extra beschermlaag.

Hout maakt grote overspanningen mogelijk
Hout is duurzaam en sterk, en maakt grote overspanningen mogelijk. Hout laat zich immers gemakkelijk bewerken, is sterk isolerend en daar bovenop relatief goedkoop.

De belangrijkste voordelen van hout voor de bouw van een veranda:

  • Hout is een natuurlijk product
  • Heeft een warme uitstraling
  • Laat zich gemakkelijk overschilderen
  • Is een relatief lichtgewicht
  • Is onderhoudsvriendelijk
  • Is duurzaam. Bij een regelmatig en aangepast onderhoud gaat hout levenslang mee

Vergelijken loont
Een nieuwe veranda plaatsen is een belangrijke investering. Om je te verzekeren van de beste prijs/kwaliteitsverhouding, doe je er best aan de aanbiedingen van zoveel mogelijk veranda bouwers te vergelijken. Dat zal je ongetwijfeld veel doen besparen.