Aanleg

Grasmatten leggen: werkwijze en aandachtspunten

graszoden leggen
Geschreven door admin

Wil je ook een tuin waarin het gras altijd mooi groen is? Maar heb je geen zin om er intensief mee bezig te zijn en maanden te moeten wachten? Dan zijn kant-en-klare grasmatten de geschikte keuze. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn deze helemaal niet zo duur. Bovendien kunnen ze heel snel worden geplaatst en laten ze je toe om veel sneller je gras te kunnen belopen. Het leggen van grasmatten is bovendien ook heel eenvoudig. In dit artikel verneem vertelt Graszoden leggen specialist Tuinengras.nl meer over hoe de plaatsing van grasmatten gebeurt en met welke aandachtspunten je rekening kunt houden.

De voordelen van grasmatten in vergelijking met gras zaaien
Hoewel het aanleggen van een gazon met graszoden wat duurder is dan het inzaaien van gras, is het zo dat voor kleine oppervlakken de voordelen van het gebruik van grasmatten de nadelen van een ingezaaide gazon ruimschoots overtreffen.

Enkele voordelen opgesomd:

  • Na het aanleggen van de graszoden heb je onmiddellijk een dicht begroeide grasmat
  • Het plaatsen van graszoden kan zowat op elk moment van het jaar
  • Grasmatten verzekeren je een goede start en een gazon van goede kwaliteit zonder onkruid
  • Vogels kunnen er niet vandoor gaan met graszaad
  • Je hoeft geen maanden te wachten om je gras te betreden: dat kan al na slechts 2 weken!

Welk moment is het meest geschikt om grasmatten aan te leggen?
Algemeen gezien kan je het ganse jaar door gebruiken om grasmatten aan te leggen. Al doe je dit best in een periode wanneer het niet vriest. Grasmatten leggen in de hitte is ook niet aan te raden. Globaal genomen zijn het najaar en het voorjaar dus de meest interessante periodes om graszoden te plaatsen in je tuin.

Kies ook een dag uit waarop er regen verwacht wordt (dit mag ook de dag erna zijn). Op die manier kunnen de graszoden onmiddellijk na het plaatsen al goed beregend worden. Let erop dat je de graszoden best niet in een modderige of kletsnatte ondergrond legt. Het risico bestaat namelijk dat de wortels al meteen gaan rotten!

Het verwijderen van oude graszoden
De verwijdering van oude graszoden kan op 2 manieren gebeuren. Dit kan ofwel met een spade ofwel door gebruik te maken van een mechanische graszodensnijder. Een scherpe spade is ideaal pm oude grasmatten te gaan verwijderen wanneer het slechts een klein oppervlak betreft. Het is best een zwaar werkje, maar je spaart hierdoor wel wat kosten uit.

Een groter oppervlak aan gras pak je dan maar beter aan met een mechanische graszodensnijder. Deze snijdt het gras tot op een diepte van zo’n 25 cm af. Hierna kan je heel eenvoudig de oude grasmat kunt oprollen en vervolgens ook afvoeren. Gebruik dit apparaat wanneer de grond kurkdroog is. Op die manier is het snijden namelijk heel erg lastig. Een bodem die vochtig is geniet ook hier onze voorkeur.

Voorbereiding voor de aanleg van grasmatten
Om een gazon aan te leggen die prachtig zal staan, is het belangrijk dat de ondergrond in goede conditie is. Onderstaande tips helpen je om de ondergrond voor te bereiden voor de plaatsing van grasmatten.

1. Begin de oude grond om te spitten tot een diepte van zo’n 25 centimeter. Met een tuinfrees wordt je van heel wat werk gespaard en komt goed van pas voor grotere oppervlakken.
2. Gebruik grondverbeteraar om die arme grond ermee te vermengen. Deze grondverbeteraar bevat bacteriën en meststoffen die essentieel zijn voor de nieuwe grasmatten in je tuin. Bovendien wordt ook de structuur van de grond verbeterd.
3. Druk vervolgens de aarde aan met een wals. Dit is een belangrijke stap omdat het risico bestaat dat de pas aangelegde grasmatten anders gaan verzakken. Hou er ook rekening mee dat de grasmatten best zo’n 2 centimeter lager liggen dan de omringende bestrating.
4. Egaliseer ten slotte de grond door middel van een hooihark of een gewone hark. Deze klus dient met grote precisie te gebeuren. Want hoe vlakker de ondergrond is, hoe mooier de grasmatten er zullen bij liggen.

Grasmatten leggen – stap voor stap uitgelegd
Nadat de ondergrond voldoende bewerkt is, kan je overgaan tot de aanleg van de graszoden.

1. Werk bij het plaatsen van grasmatten steeds van achter naar voren. Zo hoef je niet voortdurend over je pas aangelegde gazon te lopen.
2. Leg de grasmatten zo recht mogelijk en dicht tegen elkaar. Je kan een touwtje spannen.
3. Grasmatten snijden gebeurt best met een gekarteld mes.
4. Plaats de graszoden netjes tegen elkaar en schrank de matten (zoals bij de plaatsing van laminaat).
5. Als de matten geplaatst zijn is het belangrijk dat ze contact maken met de ondergrond.