Uncategorized

Wat houdt het werk van een makelaar in?

Hoewel iedereen wel enig idee heeft wat een makelaar ongeveer is, weten veel mensen nog niet exact wat makelaars nou precies doen. Ze hebben te maken met huizen kopen en verkopen, dat is iets wat zeker is. Maar je hebt verschillende soorten makelaars. Zo heb je de aankoopmakelaar. Deze is er voor wanneer je zelf een huis wilt kopen. Op zulke momenten kun je een aankoopmakelaar inhuren die voor jou een huis of appartement gaat zoeken en iets probeert te vinden die aan de eisen van de koper voldoen. Daarnaast heb je de verkoopmakelaar: deze kan ingehuurd worden door iemand die zijn huis wilt verkopen. De verkoopmakelaar zorgt dan voor bezichtigingen en regelt de gehele afhandeling van de verkopende woning. Ook kunnen ze ingezet worden om de waarde van een huis te taxeren.

Geen beschermde titel
Hoewel je eventueel zou kunnen aannemen dat je als makelaar in Breda een titel nodig hebt en een bepaalde opleiding moet hebben gedaan, is dit niet waar. In theorie mag iedereen zich in Nederland een makelaar noemen en logischerwijs ook een makelaarsbedrijf opstarten. Doordat het beroep makelaar geen beschermde titel heeft, zijn er ook veel oplichters in de makelaardij te vinden. Die reputatie hebben de meeste makelaars ook in de volksmond. Wanneer je bijvoorbeeld een verkoopmakelaar hebt, zal hij alleen aan de belangen van de verkoper denke, en niet aan de koper. In dat geval kan er bij een bezichtiging altijd enigszins gemanipuleerd worden. Daarnaast denken ze eerst vaak aan hun eigen courtage en dan pas aan de belangen van de persoon die ze behartigen.

Niet alle makelaars
Dit betekent natuurlijk niet dat alle makelaars zo zijn. Er zijn ook veel makelaarskantoren met een hele goede reputatie. De goede makelaarskantoren vereisen van hun makelaars ook bepaalde certificaten en ervaringen, voordat ze in dienst kunnen treden. Op die manier kan er gefilterd worden tussen oplichters en makelaars die goed zijn in hun vak en echt goede bedoelingen hebben.