Schilder

Hoe het schilderwerk van invloed kan zijn op een ruimte

Geschreven door admin

U kent ongetwijfeld het effect dat kleuren op de ruimte hebben. Maar welk effect hebben bepaalde kleuren nu eigenlijk op een ruimte?

Donkere kleuren

De kleur van verf wordt bepaald door de kleuren licht die het terugstuurt. Zonlicht bevat in principe alle kleuren. Zwarte verf neemt alle kleuren op en weerkaatst dus geen enkel licht; vandaar dat we de kleur als zwart (afwezigheid van alle kleuren) zien. Wit daarentegen weerkaatst juist alle kleuren. Hierdoor zien we alle kleuren weer samenkomen en beschouwen we een oppervlak als wit.

Zwart absorbeert dus al het licht. Hierdoor zal een zwarte, of donkere kamer al snel klein ogen. De ruimte lijkt veel minder licht en zal dus minder ruimtelijk ogen.

Dat is niet altijd nadelig. Een grote ruimte kan met een deels (!) donkere inrichting alsnog knus en gezellig worden gemaakt. Daarnaast kan een kleine ruimte met witte kleuren erg ruimtelijk ogen.

Een licht plafond

Wanneer u het plafond donker verft, zal het plafond laag lijken. De ruimte lijkt ook hier dus kleiner door. Wanneer u het plafond van lichte verf voorziet, zal het plafond juist hoger lijken en de kamer dus groter ogen. Ook wanneer u de kleur van het plafond een stukje laat doorlopen op de zijmuren zal dit effect versterkt worden.

Kamer korter laten lijken

Wanneer u een lange kamer hebt, lijkt het misschien al snel op een gang. Wanneer u de achterwand wat donkerder maakt, bijvoorbeeld met donkere verf – maar donkere inrichting is ook een optie, dan lijkt de kamer korter. De kamer wordt hierdoor natuurlijk niet korter, maar het lijkt wel zo. Daardoor lijkt de kamer al snel gezelliger dan wanneer deze truc niet wordt toegepast.

Denk goed over de kleuren na

Zo ziet u dus dat kleuren enorm van invloed kunnen zijn op het beeld dat mensen van een ruimte hebben. Denk dus goed over de kleuren na en probeer ze eventueel eerst uit.