Aanleg Groen wonen Verlichting

Hoe kun je een buffervat gebruiken met een zonnecollector?

Geschreven door admin

Een buffervat biedt u de mogelijkheid om warm water op te slaan, waarmee u kunt besparen op het energieverbruik in huis. Met een buffervat is het bijvoorbeeld mogelijk om een elektrische boiler ’s nachts warm water op te laten warmer, waardoor u profiteert van een lager tarief voor de verbruikte elektriciteit. Vervolgens kunt u het warme water uit het buffervat overdag gebruiken om uw woning te verwarmen. Een buffervat werkt in tegenstelling tot een boiler met CV water, in plaats van sanitair water. Het verschil zit in het feit dat het CV water geen zuurstof bevat, waardoor het vat niet kan corroderen.

Naast de mogelijkheid om een buffervat in combinatie met een elektrische boiler te gebruiken, kunt u er tevens voor kiezen om deze te combineren met een zonnecollector. Zo werkt u op verschillende manieren aan een lager energieverbruik in huis, waarmee u flink bespaart op de jaarlijkse energierekening!

De combinatie van een buffervat met een zonnecollector

Bij de combinatie van een buffervat met een zonnecollector zorgt de zonnecollector op uw dak voor het verwarmen van het water. Doordat dit op basis van de zon gebeurt, hoeft u geen extra energie te leveren voor het verwarmen van het water. Daarbij wordt het verwarmde water enige tijd warm gehouden in het buffervat. Het hangt van verschillende aspecten af hoelang het water in het buffervat warm gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het type isolatiemateriaal en de dikte van de isolatiemantel.

Een isolatiemantel bij buffervaten voor het gebruik in woningen is vaak niet afneembaar, in tegenstelling tot de isolatiemantel van grotere buffervaten. Dit biedt een grotere mate van gebruiksvriendelijkheid, doordat het buffervat makkelijker te verplaatsen is.

Meer weten over buffervaten en zonnecollectoren?

 Wilt u meer weten over de mogelijkheid om een buffervat met zonnecollectoren te combineren voor het besparen van energie? Vraag een buffervaten installateur naar meer informatie over deze energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing.