Groen wonen

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen!

Geschreven door admin

We zien ze steeds vaker voorbij komen en meer mensen maken de beslissing om ze aan te schaffen: Zonnepanelen. Een eenvoudige manier om op een duurzame wijze energie op te wekken zonder CO₂-uitstoot. Maar daarnaast ook nog eens een manier om geld te besparen op je energierekening, wie wil dat nou niet? Overweeg jij ook om zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan verder, want in deze blog geven we je een aantal tips die goed van pas kunnen komen!

  1. Verschillende soorten zonnepanelen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort zonnepanelen je graag wilt hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ook verschillen de zonnepanelen in kleur, maat en natuurlijk kosten. De meest voorkomende zonnepanelen zijn de mono- en poly zonnepanelen. De Poly zonnepanelen zijn gemaakt van polykristallijn silicium en hebben een donkerblauwe kleur en zijn afgewerkt met een aluminium rand. De mono zonnepanelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium en hebben een zwarte kleur. De donkerblauwe zonnepanelen zijn goedkoper, maar de zwarte zijn daarentegen misschien wat aantrekkelijker in uiterlijk. Daarnaast heb je ook nog de keus uit dunne film zonnepanelen (CIS-panelen), die met een speciale techniek zijn gemaakt. Hiervoor heb je wel meer dakoppervlak nodig, maar het rendement kan wel hoger zijn. 

 2. Het kostenplaatje van zonnepanelen

Een ander belangrijk punt waar je natuurlijk op let is de prijs van de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een flinke investering, maar dit aankoopbedrag verdien je wel terug met het geld dat je bespaard op je energierekening. Afhankelijk van de kosten en het rendement van je zonnepanelen zal je dit binnen ongeveer 10 jaar terug verdienen. De opbrengst van je zonnepanelen hangt weer af van onder andere het soort zonnepaneel, je woonplaats en de hellingshoek van de zonnepanelen. Bij het bekijken van het kostenplaatje is het belangrijk dat je niet kijkt naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per capaciteitseenheid (Wp). Stel je hebt de keus uit zonnepanelen van 300Wp voor € 230,- of van 280Wp voor € 220,-. De zonnepanelen van 280Wp lijken hierin voordeliger, maar wanneer je kijkt naar de prijs per Wp is dat niet het geval!

3.Plaatsing van de zonnepanelen

Voor het plaatsen van de zonnepanelen bepaal je eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en natuurlijk kwijt kunt op jouw dak. Van zonnepanelen met een hoger vermogen heb je er uiteraard minder nodig. Bij de installatie van de zonnepanelen is het belangrijk om te bepalen waar en hoe ze komen te liggen. Een installatiebedrijf kan zo een ‘legplan’ voor je bepalen. Bij het vergelijken van offertes is het niet raadzaam om je blind te staren op de prijs, maar hou vooral de andere voorwaarden ook goed in de gaten zoals bijvoorbeeld garantie. Daarnaast is het ook verstandig om geen zonnepanelen aan te schaffen niet zijn beoordeeld door een testinstituut. Dit zijn vaak B-merken die misschien aantrekkelijk zijn in prijs maar uiteindelijk niet in kwaliteit en opbrengst. 

Er zijn uiteraard nog meer punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Meer van deze tips vind je op https://www.zonnepanelen.net/zonnepanelen-kopen/. Het is verstandig een aantal van deze stappen te doorlopen om te bepalen welke zonnepanelen het beste passen voor jouw situatie. Veel succes met het aanschaffen van jouw zonnepanelen!