Groen wonen

Het bouwen van een Mantelzorgwoning

Geschreven door admin

Wist u dat u onder bepaalde omstandigheden vergunningsvrij een mantelzorgwoning kunt plaatsen? Het gaat in dit geval niet om een aanbouw of uitbouw, maar een losstaand gebouw. Dit gebouw moet dan als doel hebben een hulpbehoevend persoon dicht bij u te krijgen, zodoende u  en uw familie voor hem en/of haar kunnen zorgen. Hier zijn natuurlijk speciale regels voor en niet elke situatie leent zich hiervoor. We gaan er in deze blogpost wat dieper op in. Ook bespreken we de mogelijkheden van een mantelzorgwoning.

Wat zijn de regels voor een mantelzorgwoning?

In de basis zijn mantelzorgwoningen bedoeld om de zorginstellingen die in Nederland onder druk staan wat te verlichten. Doordat wij als familieleden voor elkaar gaan zorgen hoeft dat niet meer gedaan te worden door de zorginstellingen. Dit scheelt natuurlijk een flinke duid aan geld voor de overheid, dus hebben ze regels gemaakt waarmee het mogelijk is om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te plaatsen. Zo komt de over heid u ook een beetje tegemoet. Ok, genoeg gepraat, wat zijn nou de regels?

Regel 1:
Een mantelzorgwoning mag alleen bij een reeds bestaande woning worden gebouwd. Het is dus niet mogelijk om zomaar ergens een zorgwoning te plaatsen zonder vergunning. Het moet altijd bij een bestaande woning komen.

Regel 2:
De mantelzorgwoning moet als doel hebben hulp te bieden bij het verzorgen van een hulpbehoefend familielid. Stel de kinderen van ouders willen voor hun ouders gaan zorgen, dan kunnen deze er ook voor kiezen om een mantelzorgwoning te plaatsen en dat de kinderen in de mantelzorgwoning gaan wonen. Dit is op zich geen probleem.

Regel 3:
De woning moet makkelijk af te breken zijn. Zodra de verzorging niet meer nodig is, dan moet de woning weer worden afgebroken. Een massief stenen bouwwerk is dus niet de bedoeling. Maar denk aan woningen van hout (stapelbouw) of speciale units die met een hijskraan in de tuin kunnen worden geplaatst.

Regel 4:
De zorgwoning moet binnen 4 meter van de bestaande woning worden gebouwd en mag niet hoger worden dan de huidige bestaande woning en maximaal 5 meter hoog.

Voor verdere regels omtrent de bouw van een zorgwoning kunt u het beste contact opnemen met een jurist die hierbij helpt. Deze kunnen u in een inleidend gesprek vertellen hoe het in uw situatie te werk moet gaan.