Aanleg

Het aanleggen van een vijver

Geschreven door admin

Een vijver is een mooie toevoeging aan elke tuin. Met weelderige waterplanten en mooie vissen zorg je voor een stukje oase in je eigen tuin. Toch komt er heel wat kijken bij het aanleggen van een vijver. Daarom vind je in dit artikel de stappen waar je rekening mee kunt houden.

Stap 1: Het ontwerp

Een idee wordt uiteraard eerst omgezet naar een ontwerp voordat het uiteindelijk wordt uitgevoerd. Zo ook bij een vijver. Bedenk onder andere de plaats van de vijver, de beplanting en uiteraard de afmetingen.

Stap 2: Voorbereiding

Heb je het ontwerp op papier gezet? Dan kunnen de voorbereidingen worden genomen. Wat ga je bijvoorbeeld doen met de grond die vrijkomt bij het uitgraven van de vijver? Voer je dit af, kan je iemand anders er blij mee maken? Daarnaast is het heel belangrijk dat je de grondwaterstand bekijkt. Is deze waterstand te hoog? Dan is het belangrijk dat je de kuil droog maakt/houdt. Daarnaast kun je uiteraard ook de weersvoorspelling even checken en alvast paaltjes uitzetten voor de omtrek van de vijver.

Stap 3: Het uitvoeren van het idee

De vijver gaat nu echt vorm krijgen. Je begint bij het graven van de kuil per plateau. Is de kuil juist uitgegraven? Dan kun je de bescherming voor de bodem aanbrengen. Hierna kun je het folie of de voorgevormde vijver aanleggen.

Stap 4: De afwerking

Uiteraard moet de vijver nog gevuld worden met water, planten en vissen. Maar vergeet ook niet de afwerking van de vijver, dit moet namelijk eerst gebeuren. Je kunt de vijver afwerken met bakstenen, of kiezen voor wat luxere varianten. Speciale afdekkers zijn ook zeer geschikt. Deze ken je misschien van het afdekken van poeren of muren, maar ze zijn er ook voor vijvers. Een chinees hardsteen afdekker of natuursteen afdekker bijvoorbeeld.

Wil je een vijver aanleggen, houd er dan rekening mee dat de beste tijd om dit te doen het voorjaar is. Maart en april hebben dan de voorkeur. Mocht dit niet lukken, dan kun je er ook voor kiezen om dit in september of oktober te doen. Kies je voor het najaar, houd er dan rekening mee dat je de beplanting dan pas in het voorjaar kunt aanbrengen.