Een dakkapel wordt vaak gebruikt om de bovenverdieping wat ruimer te maken en meer lichtinval. Zo kan een zolder bijvoorbeeld een mooie slaapkamer worden, dankzij een dakkapel, of kunt u het lage dak verhogen zodat u meer bewegingsruimte heeft. Door een dakkapel kan de verkoop waarde van uw woning flink stijgen. Er zijn eigenlijk drie verschillende varianten van een dakkapel, dit kan de keuze soms wat lastiger maken. Want welke variant is nu het beste in uw situatie? Graag nemen wij de dakkapellen met u door.
Plat dak
Een platte dakkapel is eigenlijk één van de populairste opties in de dakkapellen. Dit komt omdat u meestal geen vergunning nodig heeft, om de dakkapel te plaatsen. Vooral als u hem op de achtergevel wilt gaan plaatsen. Doordat een vergunning veel geld kan kosten, is een platte dakkapel al een stuk goedkoper. Verder zijn er ook verschillende keuzes voor het materiaal dat u kunt wilt gebruiken als dakbedekking van uw dakkapel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwart dakleer of kunststof dakbedekking.
Schuin dak
Een schuin dak wordt vaak gebruikt voor mensen die niet willen dat hun dakkapel veel opvalt. Deze vorm van dakkapellen worden vaak voorzien van dakpannen. Het heeft minder onderhoud nodig dan een platte dakkapel en heeft hierdoor een langere levensduur. Een nadeel van deze variant is dat u echter wel een vergunning nodig heeft om hem kunnen plaatsen. Deze vergunning kunt u aanvragen bij uw gemeente.
Nok verhoging
Een nok verhoging is vooral voor huizen met een laag dak en mensen die wat meer ruimte willen. Doordat de nok wordt verschoven en of verhoogd, ontstaat er een soort nieuwe verdieping in uw woning. Een nok verhoging is eigenlijk de duurste variant van dakkapellen en heeft net als een schuin dakkapel een vergunning nodig. De verbouwing zelf is ook veel ingrijpender dan de plaatsing van een normale dakkapel, hoewel de waarde van uw woning flink kan stijgen.
Vergunning
Voor sommige dakkapellen heeft u een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van welke gemeente u woont. Iedere gemeente heeft namelijk andere richtlijnen. Naast de verschillende gemeentes spelen de volgende factoren ook nog een rol in het feit of u een vergunning nodig heeft of niet. Om te beginnen de grootte. In sommige gemeentes heeft een dakkapel van minder dan vijf meter geen vergunning nodig. Ook het feit of het dakkapel vuurbestendig is, speelt een belangrijke rol.
Bron: Dakkapel-nu.nl