Beplanting

Groenblijvende haagplanten voor minder inkijk van de buren of de straat

Geschreven door admin

De conifeer

De coniferen zijn veel voorkomende haagplanten. Als je de conifeer letterlijk vertaald betekend het kegeldrager. Ze heten zo omdat de zaden in een kegelvrucht zitten. In het Latijns heten ze conifeer. Ze kunnen structuren hebben die lijken op fruit, er zullen alleen nooit echte vruchten groeien. Een conifeer is een houtachtige plant. Coniferen zijn ook bijzonder geschikt als haagplant. Van coniferen kun je prachtige hagen maken. De drie bekendste coniferen zijn de groene, gele en blauwe. Zo kun je kiezen welke het beste past in je eigen tuin. De meeste coniferen blijven het hele jaar door groen. Door de zachte uitstraling van de conifeer is en de goedkope prijs kom je ze veel tegen in de tuinen. Wil je de coniferen mooi slank houden dan wel twee keer er jaar te snoeien. Hiermee krijg je een mooie strakke gevulde haag. Het beste kun je in de maand juni en augustus te snoeien. Een conifeer kun je beter niet snoeien met zeer zonnig weer en heet weer op verbranding te voorkomen.

Over de laurierhaag


Dit is een struik die je vaak ziet als haagplant is een laurierhaag dit is een struik die zeer geschikt is voor een haag omdat deze ook groenblijvend zijn, het is dus een wintergroene struik die het hele jaar door veel privacy kan geven in je tuin. De struik heeft een mooie uitstraling, dit kom vooral door zijn schitterende bladeren, die prachtig glanzen en fel groen zijn. De bladeren kunnen wel zo’n twaalf centimeter lang worden. Het is een struik die compact en dicht begroeid is. Daarom uitstekend geschikt om een haag mee te maken. De Portugese laurier kan ook prima als losstaande struik worden geplant. Bij een losstaande struik zullen prachtige witte, kleine bloempjes bloemen. De geur van deze bloempjes is vrij sterk. Door deze geur trekt de struik veel vlinders en bijen aan. Zijn de bloempjes uitgebloeid dan komen er besjes. Deze besjes zijn super populair bij vogels. Bij het planten van een haag is het van belang dat je bij struikjes onder de 1 meter er 4 geplant worden per strekkende meter. Zijn ze groter dan kun je er drie per strekkende meter planten. Het grondsoort waarin je gaat planten maakt bij deze struik niet uit. Hij kan op elk grondsoort groeien. Het enige wat niet ten goede van de struik komt is natte voeten. Verder maakt het ook niet uit of het in het volle zonlicht of schaduw word geplant. De laurier verdraagt namelijk alles en is dus een hele sterke struik.  Het beste kun je tussen Oktober en Juni gaan planten. In deze periode zullen ze het beste aanslaan. Plant je in de zomerperiode voorzie de struiken dan dagelijks van voldoende water. Vooral in droge periodes.

Over de taxushaag

De taxushaag is een bekende struik mede door zijn trage groei. Hierdoor is de taxus een ideale struik. Hij heeft maar weinig onderhoud nodig. Door zijn trage groei zal hij ook door nauwelijks te snoeien niet snel een uit de kluiten gewassen struik worden. De taxus komt voort uit de coniferen familie. De taxus is een groenblijvende struik. Dit betekend dat hij ook in de winter zijn naalden niet verliest. Een taxus kan zonder hem te snoeien een hoogte van zo’n twintig meter bereiken. De taxus kan heel oud worden. De taxushaag is een sterkte plant. De taxus kan tegen een stootje. De takken van een taxus zijn roodachtig en bruin. De taxushaag heeft donkergroene naalden. Ook heeft de taxus kegels met zaadjes. Deze zaadjes trekt de lijsters aan. Deze zaadjes zijn er geliefd bij de vogels. Voor vogels zijn ze besjes eetbaar. Voor mensen en paarden zijn de besjes zeer giftig. Een taxus kun je het hele jaar planten. Het planten van een taxus kan alleen niet wanneer het sneeuwt of vriest. Plant je de taxus in de zomer, wees er dan van bewust dat de taxus dagelijks voldoende water krijgt. Dit om uitdroging te voorkomen. Een taxus is prima te snoeien. Hij zal weer helemaal uit groeien na het snoeien. Hou er wel rekening mee dat het een traag groeiende struik is. Het heeft dus tijd nodig om weer te groeien. Doordat het een traag groeiende struik is blijft de taxus lang in vorm. Je kunt een taxus zowel in de volle zon of in de schaduw planten. Dit is voor een taxus geen probleem. Het enige waar een taxus niet van houdt is natte voeten.