Spuitgieten is een belangrijke vormgeeftechniek, die zich specifiek richt op materialen als thermoplasten, thermoharders en metalen met een laag smeltpunt. Door middel van spuitgieten is het mogelijk om allerlei vormen te creëren voor verschillende doeleinden. Er zijn duizenden verschillende producten in duizenden verschillende vormen. Die vormen worden onder andere door middel van spuitgieten gemaakt. Binnen het spuitgieten zijn er weer verschillende technieken die gebruikt kunnen worden. In dit artikel lees je wat die verschillende spuitgiettechnieken precies zijn.
Compact spuitgieten
Deze manier van spuitgieten wordt gebruikt voor producten met een kleinere wanddikte, vandaar het woord compact. De machine versmelt bij deze manier van spuitgieten kunststof korrels aan de hand van verwarming en wrijvingsenergie. Vervolgens spuit de machine de kunststof in de matrijs. Dat gebeurt onder zeer hoge druk. Die matrijs is gekoeld, waardoor het product af kan koelen en hard kan worden. Is dit eenmaal gebeurd, dan zorgt de machine er voor dat het product uit de matrijs wordt gehaald.
Spuitgieten met gasinjectie
Er wordt gekozen om met een gasinjectie te werken wanneer er producten moeten worden gemaakt die hol zijn. Wanneer de kunststof in de matrijs zit wordt er stikstof geïnjecteerd waardoor het kunststof naar de wanden van de matrijs wordt gedrukt. Zo ontstaat een holle ruime. Handig voor bijvoorbeeld kunststof stangen of bepaalde onderdelen van producten.
Twee-componenten spuitgieten
Het zit hem al in de naam bij deze techniek: dit is een spuitgiettechniek die wordt gebruikt om van twee of meer kunststofmaterialen één product te maken. Je kunt daarbij denken aan harde en zachte materialen of verschillende kleuren die worden samengevoegd tot één kunststof product.
Oppervlaktebehandeling
Er zijn naast verschillende soorten spuitgiettechnieken ook verschillende soorten nabewerking mogelijk. Zo is het mogelijk om een oppervlaktebehandeling te doen bij het desbetreffende product wat het mogelijk maakt om het product te voorzien van decoraties en bekledingen. Nabewerkingstechnieken zijn ideaal voor bijvoorbeeld het maken van relatiegeschenken.
In-line labeling
Een ander voorbeeld van nabewerking is in-line labeling. Simpel gezegd is dit het bedrukken van kunststof producten. Dit kan volledig geautomatiseerd gebeuren wat vooral enorm veel tijdswinst oplevert bij grote oplages.
In-mould labeling
Ten slotte is er nog de nabewerkingstechniek in-mould labeling. Hierbij wordt het label integraal onderdeel van het product. Dit doordat het label, in tegenstelling tot bij in-line labeling, in de matrijs wordt aangebracht op het product in plaats van erbuiten.
Dankzij spuitgieten is het dus mogelijk om kunststof producten te maken in vele soorten en maten!