Beplanting Groen wonen

Wat kost het laten leggen van kunstgras?

Geschreven door admin

Ben je het onkruid helemaal zat en ook al die grassprietjes die zo snel groeien? Helemaal populair tegenwoordig is kunstgras. Kunstgras is voor veel mensen een fijn alternatief voor natuurgras omdat kunstgras weinig tot geen onderhoud vraagt. Bovendien ziet kunstgras er áltijd mooi uit, of het weer nu meezit/meezat of niet. Dus voor de mensen die graag áltijd een perfect tuintje willen, of juist voor de mensen die niet van tuinieren houden; kunstgras is de uitkomst!

Kunstgras is duurder dan echt gras

Wie natuurgras neemt, legt zijn gazon voor enkele tientjes aan. Iemand die kunstgras neemt zal enkele honderden euro’s kwijt zijn. Echter, voor die investering krijg je wel heel veel gemak terug: bemesten, kalken, maaien, bijzaaien en bijknippen komt niet meer op jouw agenda voor wanneer je kunstgras hebt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat kunstgras zo’n 6 tot 12 jaar meegaat (afhankelijk van de kwaliteit). Na je investering ben je dan ook enkele jaren goed voorzien van een mooi, strak gazon.

De kosten van kunstgras: hoe vraag je een complete offerte aan?

Kunstgras wordt door veel aanbieders als spotgoedkoop aangeboden. Toch moet je niet alleen rekening houden met de m2-prijs van kunstgras; bij het leggen van kunstgras komt veel meer kijken, zoals het voorbereiden van de ondergrond en het afvoeren/verwijderen van je oude kunstgras of je oude natuurgazon. Ga je oriënteren voor kunstgras en ben je op het punt aangekomen voor het opvragen van offertes? Voorkom dan onaangename verrassingen door een offerte op te vragen waarin rekening is gehouden met:

  1. Oude gazon verwijderen

Verwijder je je oude gazon zelf? Dan komen deze kosten mogelijk te vervallen. Overleg dit met de leverancier/hovenier die je kunstgras levert en legt.

  1. Zand leveren en grond prepareren

Kunstgras dient strak te worden gelegd, zodat je een egaal gazon krijgt zonder kuilen en bulten. Alleen op die manier blijft je kunstgras jarenlang mooi liggen zonder hobbels. Vraag iedere potentiele legger wat het kost om de grond onder je kunstgras te prepareren.

  1. Kunstgras leggen

Het leggen van het kunstgras zelf. Vraag hierbij natuurlijk niet alleen om de arbeidsurenkosten, maar ook om de kosten voor het kunstgras zelf.

  1. Kanten afwerken

Na het leggen van kunstgras wordt geadviseerd een kantopsluiting te kiezen. Dit is een afwerkende rand rondom uw kunstgras, wat de randen netjes afwerkt en beschermt tegen loskomen en losraken. Vraag om de prijs van het leggen van kantafsluitingen, maar ook om de kosten van de randen.

Websites als tuinenkunstgras.nl geven je een duidelijk overzicht van de M2-kosten per hierboven genoemde stap/taak. Vraag je bij andere aanbieders offertes op? Zorg dan dat deze gelijkwaardig zijn, zodat je eerlijk prijzen kunt vergelijken.