Dakdekker

EPDM dakbedekking voor de (on)handige doe-het-zelver

Geschreven door Victor

Als je dak nieuwe dakbedekking nodig heeft, hoef je geen professional in te huren, want deze klus is eenvoudig aan te pakken. Zelfs als je enigszins onhandig bent is het bekleden van je huis-, schuur- of garagedak heel goed te doen. Je spaart een hoop geld uit, dat je aan andere leuke dingen kunt besteden en met de handigheid die je hebt opgedaan, kunt je ook de jaarlijkse controle zelf uitvoeren. Een goede voorbereiding en de juiste materialen zijn belangrijk, het halve werk is dan al gedaan. Daarna kun je aan de slag.

 

Wat heb je nodig aan materialen?

Allereerst koop je EPDM dakfolie op de rol. Dit is in verschillende maten verkrijgbaar. Koop een formaat dat het beste bij jouw dak past. Daarnaast heb je EPDM lijm nodig om de folie dubbelzijdig(!) in te smeren, dus tweemaal de hoeveelheid lijm kopen die je voor de oppervlakte nodig hebt. Verder koop je primer en lijmkit om de risicopunten goed vast te zetten. En koopt je eventueel loodvanger om plaatsen die kwetsbaar zijn extra te beschermen bij een dak met dakpannen. Als je al deze materialen heb, kun je op het dak aan de slag.

 

EPDM dakfolie zelf leggen

De EPDM kit eerst tweezijdig aanbrengen en de dakfolie voorzichtig uitrollen. Doordat het rubber op de rol zit, rol je het makkelijk mooi, strak op de juiste plek. Als het eenmaal ligt zijn de dakranden en de kwetsbare plekken aan de beurt. Deze risicopunten hebben extra zorg nodig. Gebruik eerst de primer, smeer deze plekken daarna grondig in met EPDM lijmkit, waardoor hoeken, dakranden, de muurafwerkingen en de hemelwaterafvoeringen extra beschermd zijn tegen alle weersinvloeden. Loop deze punten jaarlijks even na en werk ze bij als dat nodig blijkt te zijn. Zo voorkom je lekkages.