Elektricien Verlichting

Het energielabel op je woning verbeteren? Dat doe je zo:

Geschreven door admin

Je gaat verbouwen of aanbouwen. Een mooi en slim moment om ook meteen aan je energielabel te denken en te werken. Immers, woningen met een energielabel A t/m C zullen bij een eventuele verkoop (in de toekomst) aantrekkelijker zijn dan energiewoningen met energielabel D of t/m G. Overigens is het hebben van een aantrekkelijk energielabel niet alleen interessant voor de verkoop van je woning; zolang u er zelf woont profiteer je er natuurlijk ook van. Je maandlasten zijn simpelweg lager.

Je kan zelf één en ander ondernemen om je energielabel te verbeteren.

Eenvoudige investeringen in je woning kunnen al snel leiden tot grote maandelijkse energiebesparingen. Denk aan het vervangen van je glas door dubbel glas, of beter nog: door HR++ glas. Je kunt dit ook in stappen doen: eerst je woonkamer en vervolgens je slaapkamers. Denk ook aan je verwarmingsketel: vanzelfsprekend scheelt een HR-ketel je aanzienlijk in je stroomkosten, vergeleken met een reguliere of verouderde ketel.

Ga je binnenkort verbouw, of breid je bijvoorbeeld de keuken uit? Laat je dan ook door je aannemer adviseren over de energiezuinigheid van je aan- of uitbouwproject.

Zie hieronder de mogelijkheden tot het verbeteren van je woonlabel. In de afbeelding gaat een hoekwoning uit 1955 van label G naar label A. Meer informatie hierover (en de originele afbeelding) vind je op energielabel.nl.

energielabel

Let ook op je eigen stroomverbruik!

Je energiekosten, die maandelijks terugkomen (helaas helaas), kun je natuurlijk zelf ook drukken. Dat is gunstig voor je portemonnee, maar absoluut ook tijdens verkoop van je woning. Als jij namelijk een gunstig maandbedrag kan laten zien aan potentiele kopers, zullen zij mogelijk nog meer interesse hebben in jouw woning. Het verkoopt dus gemakkelijker als je tijdens je eigen woonperiode minder energie hebt verbruikt. Enkele simpele tips:

  • Vervang al je gloeilampen en halogeenlampen door led lichtbronnen . Scheelt je tot wel 80% op je lichtverbruik!
  • Let bij het kopen van “intensieve huishoudelijke apparaten” op het verbruikslabel. Denk dus aan je wasmachine, je televisie, je vaatwasser, je vriezer en je (bij)verwarming.
  • Gebruik zonnepanelen! Heb je spaargeld en weet je niet hoe je het slim kan investeren? Overweeg dan eens om zonnepanelen aan te schaffen. Daarmee kun je je huishouden wellicht grotendeels energieneutraal onderhouden.