Verlichting

En er was licht in de zaak

Geschreven door Victor

Sfeer is er in allerlei soorten en maten. De toon kan deels worden gezet door middel van alledaagse elementen die het winkelen gemakkelijk maken: lampen!

Bij gunstige weersomstandigheden zou je niet direct denken dat verlichting nodig is. Maar niets is minder waar! De sfeer in jouw winkel kan maar beter enigszins consistent zijn. Je wilt immers niet dat het op een bepaalde plek – die bijvoorbeeld wegens een gebrek aan ramen niet natuurlijk wordt verlicht – veel donkerder is dan in een ander deel van de ruimte. Het grote nadeel daaraan is immers dat klanten dan labels of andere teksten minder goed kunnen lezen. Kleuren onderscheiden gaat ze dan ook een stuk minder makkelijk af. Kortom, ook al is het zomer, lampen in je zaak zijn van cruciaal belang.

Zelfs je tl-verlichting werkt een bepaald soort sfeer in de hand. Die kun je aansterken of anderzijds manipuleren met andere spots en schijnwerpers. Hoe krijg jij precies de ambiance waar je naar op zoek bent? En hoe pas je die gemakkelijk aan op het moment?

Dimmen

Je hebt een groot voordeel aan lampen die niet met een simpele aan- en uitknop bediend worden maar juist gemakkelijk feller of zachter gedraaid kunnen worden. Op die manier heb jij alle controle over de hoeveelheden licht in je winkel en waar die zich op concentreren. Heb je meerdere lampen hangen, dan kun je ook bepalen welke je wanneer gebruikt. Dat is al helemaal handig wanneer de ene spot veel feller is dan de andere.

Kleuren

Ook al zijn het er maar een paar, gebruik ook eens lampen die een specifieke kleur afgeven. Enkele rode en groene lichtjes die de boel een extra dimensie geven in aanloop naar en tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld. Deze lichtjes hoeven niet per se in het teken te staan van een bepaald thema, maar dat hangt er helemaal van af wat jij precies wilt bereiken met en voor de sfeer in je pand. In plaats van lampen vervangen kun je er wellicht ook filters in je favoriete kleuren voor hangen.

Ramen

We noemden het al, maar door je ramen komt ook gewoon licht naar binnen vallen. Dat hangt wel af van het gedeelte van de dag en naar welke windstreek je etalage is gelegen. Om het extra gezellig te maken kun je de aantrekkingskracht van de speciale opstelling in je venster vergroten met solar lampen. Deze worden niet gevoed door elektriciteit maar juist door het licht van de zon! Bezoek al dan niet online je plaatselijke solar verlichting groothandel om je opties te bekijken. En om te beginnen met experimenteren, uiteraard.