Ramen en deuren

Elektrische garagedeuren

Geschreven door admin

Ben je op zoek naar een nieuwe garagedeur en wil je dat de deur elektrisch te bedienen is? Dan is het goed om te weten welke soorten elektrische garagedeuren er verkrijgbaar zijn. En met welke aandachtspunten je rekening moet houden bij de aanschaf. Lees snel verder, want in deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Soorten elektrische deuren

Hoewel er vele verschillende kleuren en patronen bestaan waardoor de deurbladen van elektrische garagedeuren hun karakteristieke uitstraling krijgen. Is het aantal verschillende deuren tot enkele modellen terug te brengen.

Garage roldeuren

Een garage roldeur is in principe altijd elektrisch bedienbaar. Roldeuren zijn bij uitstek geschikt voor garages die als opslagplaats worden gebruikt. Het deurblad is opgebouwd uit smalle deurpanelen. Die via een oproltechniek in een opbergbox boven de opening van de garage worden gehangen. Hierdoor heb je de complete ruimte in de garage tot je beschikking om spullen in op te slaan.

Afhankelijk van je wensen kun je ervoor kiezen om voor een ongeïsoleerde roldeur of een geïsoleerde roldeur te kiezen. Wanneer je regelmatig tijd doorbrengt in de garage om je opgeslagen spullen te ordenen. Of om bijvoorbeeld aan je auto te sleutelen, dan is het raadzaam om voor een geïsoleerd model te kiezen.

Nog goed om te weten: garage roldeuren zijn niet hetzelfde als de roldeuren die je in self storage gebouwen tegenkomt en zien er anders uit. Bekijk maar eens deze voorbeelden van garage roldeuren.

Kanteldeuren

Een kanteldeur maakt tijdens het openen een kantelbeweging, waarbij het deurblad direct onder het plafond wordt gehangen. Doordat het deurblad voldoende ruimte nodig heeft om te kunnen kantelen, kun je de garage minder goed als opslagplaats gebruiken. Maar wanneer je de garage gebruikt als parkeerplaats, om je fietsen in te stallen en om wat spullen in op te slaan, dan zijn kanteldeuren een prima keuze. Bovendien zijn de deuren relatief goedkoop in aanschaf.

Garage kanteldeuren werden van oudsher standaard toegepast bij nieuwbouwwoningen die een garage hadden. Hoewel de vroegere modellen vaak niet geïsoleerd waren, heb je tegenwoordig ook modellen die wel de tocht en de kou buiten de garage houden.

Sectionale garagedeuren

Sectionaaldeuren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het deurblad is opgebouwd uit brede panelen die tijdens het openen direct onder het plafond worden gehangen. De kantelhoek is in vergelijking met kanteldeuren een stuk kleiner, waardoor je de ruimte in de garage beter kunt benutten.

Bovendien kantelt een deurpaneel tijdens het openen pas bij het plafond, waardoor je met de auto heel dicht op de deur kunt rijden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het deurblad je auto tijdens het openen beschadigd.

Sectionaaldeuren worden goed geïsoleerd geleverd en zijn in vele kleuren leverbaar. Bovendien zorgen de horizontale panelen voor een zeer strakke aanblik van de garagedeur. Sectionale garagedeuren zijn daardoor bijzonder geschikt voor moderne woningen.

Openslaande garagedeuren

Een openslaande garagedeur biedt als een van de weinige garagedeuren de mogelijkheid om de garage snel in en uit te kunnen gaan. Bijvoorbeeld als je met je fiets naar het werk of school wilt. De twee deurbladen waaruit openslaande deuren zijn opgebouwd, kunnen onafhankelijk van elkaar open- en dichtklappen.

Daarbij draaien de deurbladen tijdens het openen naar buiten toe open, zodat je de volledige ruimte in je garage kunt benutten. Wel is het dus van belang dat je oprit lang genoeg is, omdat je anders tijdens het openen van de deur het risico loopt dat het deurblad per ongeluk tegen je auto aankomt. Dit is ook de reden waarom je openslaande garagedeuren met name bij grote vrijstaande woningen tegenkomt.

Waarop letten bij het kopen van een elektrische garagedeur?

Het is raadzaam om, voordat je tot aankoop overgaat, de elektrische garagedeur die je op het oog hebt bij een garagedeur specialist in het echt te bekijken. De meeste specialisten beschikken namelijk over een showroom waarbij je de deuren kunt uitproberen en kunt ervaren welke het beste bij jouw wensen past. Maar om je alvast op weg te helpen waarop je moet letten bij het kopen van een elektrische garagedeur, geven we je twee tips.

De eerste tip is dat het belangrijk is dat de motor die je koopt het gewicht van het deurblad of de deurbladen aankan. De tweede tips heeft betrekking op het veiligheidsaspect van de motor. De motor moet met behulp van een pin de garagedeur blokkeren als iemand van buitenaf de deur probeert open te duwen. Terwijl vanuit de binnenkant van de garage de deuren handmatig te openen moeten zijn, zodat je in geval van nood de garage eenvoudig kunt verlaten.

Meer weten over elektrische garagedeuren

Wil je meer weten over de mogelijkheden van elektrische garagedeuren en de diverse modellen bekijken? Bekijk dan hier de elektrische deuren van de garagedeur specialist.